Pokušava da opere ruke od haosa koji je stvorio: Britanski ministar okrivio kraljičinu smrt za ekonomski plan koji je napravio buru

05.10.2022

16:36

0

Kvarteng je pokušao da se izvuče aludirajući na to da je sahrana Elizabete II mnogo koštala Ujedinjeno Kraljevstvo

Pokušava da opere ruke od haosa koji je stvorio: Britanski ministar okrivio kraljičinu smrt za ekonomski plan koji je napravio buru
AP22276574057519 - Copyright AP Photo/Rui Vieira

Britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng okrivio je „visok pritisak“ zbog smrti kraljice Elizabete II za niz grešaka u njegovom paketu ekonomskih predloga, nazvanom „mini-budžet“, koji je bio loše prihvaćen na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

U intervjuu za GB njuz u utorak, Kvarteng je pokušao da objasni svoje pogrešne korake insistiranjem da se mali budžet mora posmatrati u „kontekstu“ smrti i sahrane pokojne vladarke.

- Nacija je bila u žalosti, a onda smo, bukvalno, četiri dana nakon sahrane, sačekao mali budžet. Bilo je to vreme velike brzine i visokog pritiska i mogli smo, kao što je Dejvid Kameron govorio, da pripremimo teren malo bolje - rekao je on.

Kvarteng je nastavio da umanjuje zabrinutost zbog svojih predloga mini-budžeta, negirajući tvrdnje da su „ekstremni“, kao što su neki od njegovih kritičara sugerisali. Ministar finansija je umesto toga označio svoj budžet za smanjenje poreza od 45 milijardi funti „hrabrim“ i sposobnim da pokrene političku debatu.

Komentari ministra dolaze u trenutku kada se nova britanska vlada suočava sa žestokim protivljenjem torijevaca zbog predloženih ekonomskih mera. Kvarteng je u ponedeljak bio primoran da napravi zaokret kada je najavio da će odustati od predloženog smanjenja poreske stope od 45 odsto za najveće zarađivače u Velikoj Britaniji, što je nešto na čemu su on i britanska premijerka Liz Trus ranije insistirali da ostane u okviru mini-budžeta.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Liz Tras

Kvartengov paket predloga je krajem septembra predstavila nova britanska vlada na čelu sa Trasovom. Plan je sadržao niz smanjenja socijalne pomoći i poreza, kao i zbunjujuće i kontroverzne planove finansiranja koje su Konzervativna partija i javnost tako loše prihvatili, što je na kraju srušilo britansku funtu na istorijski minimum i odveo finansijska tržišta u haos.

Britanske državne obveznice počele su da se rasprodaju toliko brzo da je Banka Engleske bila prinuđena da interveniše programom privremene kupovine od 65 milijardi funti (73 milijarde dolara) samo da bi smirila tržišta. U međuvremenu, torijevska partija je upala u krizu jer je laburistička partija ostvarila zapanjujućih 30 poena prednosti u anketama.

Ipak, Kvarteng je insistirao na tome da su ekonomske posledice i pad rejtinga torijevaca bili samo „mala turbulencija“ i sugerisao je da će se ekonomija Velike Britanije stabilizovati u narednih nekoliko nedelja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike