Skandal u Britaniji! Brojevi telefona premijerke i ministara se prodaju na internetu i to za nepunih 7 dolara!

02.10.2022

16:15

0

Kancelarija vlade je saopštila da je u toku istraga i da su neke od informacija stare

Skandal u Britaniji! Brojevi telefona premijerke i ministara se prodaju na internetu i to za nepunih 7 dolara!
Liz Tras AP22235690288647 - Copyright AP Photo/Rui Vieira

Brojevi mobilnih telefona britanske premijerke Liz Tras i 25 njenih ministara prodaju se na internetu, otkriva dnevnik "Meil on sandej".


Njima se može pristupiti na sumnjivom američkon sajtu koji naplaćuje samo 6,49 funti za pristup informacijama, za koje sajber stručnjaci upozoravaju da bi Kina i Rusija mogle da ih koriste za špijuniranje visokih vladinih ličnosti.

Brojevi telefona i drugi lični podaci Liz Tras, ministra finansija Kvasija Kvartenga, ministra odbrane Bena Volasa, ministra spoljnih poslova DŽejmsa Kleverlija i ministarke unutrašnjih poslova Suele Brejvmen su među onima koji su navedeni na sajtu.

Broj telefona lidera laburista ser Kira Starmera je, takođe, na sajtu.

Uoči konferencije Konzervativne stranke, ministri su sinoć sa savetnicima za nacionalnu bezbednost procenjivali pretnju, nakon što ih je Ministarstvo bezbednosti upozorilo da su i njihove imejl adrese i lozinke otkrivene.

Kancelarija vlade je saopštila da je u toku istraga i da su neke od informacija stare.

Međutim, Ministarstvo bezbednosti je potvrdilo da su među njima podaci o 26 aktuelnih telefonskih brojeva članova kabineta, uključujući i broj premijerke Tras.

Bivši britanski obaveštajac sinoć je ocenio situaciju šokantnom i upozorio da bi se do privatnih informacija moglo doći uz pomoć softvera koji ubacuje virus u telefon putem tekstualne poruke.

Pretplatnici američkog sajta, koju "Meil on sandej" ne želi da otkrije, mogu jednostavno da traže bilo koju informaciju tako što će ukucati nečije ime.

Sajtu je potrebno samo nekoliko sekundi da prođe kroz podatke ukradene u sajber napadima koji datiraju više od jedne decenije.

Sajt tvrdi da ima više od 14 milijardi fajlova "kompromitovane sadržine" u svojoj bazi podataka koja se može pretraživati. Ljudi koji stoje iza sajta ostaju misterija.

Na sajtu je naveden telefonski broj koji zvoni, ali se niko ne javlja, dok se kancelarija nalazi u Las Vegasu.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike