Nekadašnji zvaničnik CIA analizirao situaciju: Nema naznaka da se Kina priprema da napadne Tajvan

05.10.2022

15:41

0

Ako je rat plan Pekinga, trebalo bi da postoje pouzdane indicije da on dolazi, piše Kalver

Nekadašnji zvaničnik CIA analizirao situaciju: Nema naznaka da se Kina priprema da napadne Tajvan
Tajvanska vojska - Copyright Profimedia

Da bi se pripremila za vojnu operaciju protiv Tajvana, kineska vlada bi morala da preduzme određene korake koji se jednostavno ne mogu držati u tajnosti od Zapada, a trenutno nema ni traga od njih, napisao je bivši zvaničnik CIA Džon Kalver u ponedeljak u analizi koju je objavio istraživački centar Fond Karnegi.

Kalver se povukao iz CIA 2020. i od tada je mnogo pisao o Kini kao viši saradnik u Atlantskom savetu.

Tajvanom su vladali nacionalisti koji su pobegli sa kopna 1949. nakon što su izgubili u građanskom ratu. Prema Kalveru, odlazak u rat oko ostrva, koje Kina smatra delom svoje teritorije, zahtevao bi pomeranje osnove za „domaći legitimitet“ Komunističke partije sa ekonomskog prosperiteta na nacionalizam.

On tvrdi da su karantini zbog kovida i „represija nad zagovornicima demokratije“ u Hongkongu 2019. „negativno uticali na percepciju mnogih Tajvanaca o motivima, namerama i ciljevima Pekinga“. U međuvremenu, on navodi rastući uticaj političara koji se zalažu za nezavisnost u Tajpeju i „odlučnost SAD da igraju na ’tajvansku kartu’ u svom strateškom rivalstvu sa Kinom“.

Ako je rat plan Pekinga, trebalo bi da postoje pouzdane indicije da on dolazi, piše Kalver.

- Peking bi morao da poveća proizvodnju projektila i druge municije najmanje godinu dana pre početka sukoba, istovremeno preduzimajući vidljive korake da zaštiti svoju ekonomiju i vojsku od poremećaja i sankcija SAD i njihovih saveznika - napisao je on.

AP Photo/Huizhong Wu, File
 

Kina bi takođe gomilala zalihe, zaustavila ključni izvoz i preusmerila civilne resurse na vojnu proizvodnju, dok bi uvela kontrolu kapitala, zamrznula strana finansijska sredstva i vratila kinesku imovinu koja se drži u inostranstvu. U međuvremenu, kinesko rukovodstvo pripremalo bi stanovništvo na mere štednje, masovne žrtve i „smrti civila izazvane sukobom koje su pokrenuli SAD i Tajvan“.

- Za sukob koji bi počeo 2024, kao što su neki posmatrači u SAD predvideli, ti koraci bi se verovatno sprovodili već sada, a ne sprovode se - napisao je Kalver.

Sadašnji direktor CIA, međutim, izgleda je uveren da je invazija sve verovatnija opcija.

- Predsednik Si [Đinping] danas insistira na tome da, iako je čvrsto posvežen ujedinjenju, drugim rečima, postizanju kontrole nad Tajvanom, njegova želja je da traži sredstva da postigne to što je blaže od upotrebe sile - rekao je Vilijam Berns za Si-Bi-Es u intervju emitovanom u ponedeljak.

- Ali on je takođe dao instrukcije svojoj vojsci, znamo, da bude spremna najkasnije do 2027. godine da izvrši uspešnu invaziju na Tajvan. Dakle, realnost je, barem kako je mi vidimo, da što više ulazite u ovu deceniju, to je veći rizik od potencijalnog sukoba - dodao je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike