Bajden doliva ulje na vatru: Ova njegova izjava mogla bi da izazove oštru reakciju Kine (VIDEO)

19.09.2022

05:51

0

U intervjuu za "CBS" mrežu u nedelju, upitan "da li bi američke snage branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim", Bajden je odgovorio potvrdno

Bajden doliva ulje na vatru: Ova njegova izjava mogla bi da izazove oštru reakciju Kine (VIDEO)
amerika tajvan kina profimedia pixabay - Copyright Profimedia/Pixabay

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da bi SAD branile Tajvan u slučaju invazije Kine, što je njegova "najeksplicitnija izjava" dosad po tajvanskom pitanju i izvesno je da će to naljutiti Peking, ocenio je Rojters.

U intervjuu za "CBS" mrežu u nedelju, upitan "da li bi američke snage branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim", Bajden je odgovorio potvrdno.

-Da, ukoliko bi došlo do napada bez presedana- poručio je Bajden.

 

 

Upitan da pojasni da li je hteo da kaže da će, za razliku od Ukrajine, američke snage - Amerikanci i Amerikanke - braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, on je ponovio "da".


Rojters podseća da su se SAD dugo držale politike "strateške dvosmislenosti" i nisu jasno davale odgovor da li će vojno odgovoriti u slučaju napada na Tajvan.

Portparol Bele kuće je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila.

-Predsednik je ovo rekao i ranije, pa i tokom gostovanja u Tokiju ove godine. Jasno je stavio do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promenila. To ostaje isto- poručio je portparol.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bajdenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbednosti Tajvana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike