Suptilno, ali vrlo jasno okretanje leđa dojučerašnjem prijatelju: Potez Finaca koji je Rusiji rekao sve (FOTO)

04.10.2022

20:42

0

Statua je vandalizovana tokom godina, ali je ostala u parku sve dok gradsko veće Kotke nije odlučilo da je ukloni

Suptilno, ali vrlo jasno okretanje leđa dojučerašnjem prijatelju: Potez Finaca koji je Rusiji rekao sve (FOTO)
Tan2022-10-4_15034285_1 - Copyright Sasu Makinen/Lehtikuva via AP

Jedan grad na jugoistoku Finske uklonio je u utorak poslednju javno izloženu statuu ruskog revolucionarnog vođe Vladimira Lenjina nakon pritiska stanovnika.

Grupa građevinskih radnika u Kotki, lučkom gradu sa 52.000 stanovnika nedaleko od granice sa Rusijom, prenela je statuu u kamion i odvezla je u skladište lokalnog muzeja.

Direktor gradskog muzeja Kirsi Niku rekao je da je bronzanu bistu dizajnirao i konstruisao estonski vajar Mati Varik kasnih 1970-ih po narudžbini iz Moskve.

Uručen je Kotki 1979. godine kao poklon grada prijateljstva Talina, tadašnjeg glavnog grada estonske sovjetske republike, a sada glavnog grada baltičke nacije Estonije.

Predstavljanje takvih statua bila je uobičajena praksa Moskve, posebno 1970-ih i 1980-ih, kako bi se podvuklo finsko-sovjetsko prijateljstvo u eri posle Drugog svetskog rata.

Statua Lenjina nalazi se u centralnom parku Kotka pored drvene kuće u kojoj je, kako se kaže, boravio osnivač boljševičke partije koji je postao prvi premijer Sovjetskog Saveza.

Statua je vandalizovana tokom godina, ali je ostala u parku sve dok gradsko veće Kotke nije odlučilo da je ukloni. 

Finska je ostala deo Ruskog carstva kao autonomno Veliko vojvodstvo više od sto godina sve do 6. decembra 1917, kada je proglasila nezavisnost nakon ruske revolucije koju je predvodio Lenjin.

Lenjin i boljševičko rukovodstvo priznali su nezavisnost nordijske zemlje poslednjeg dana 1917. Uoči ruske revolucije, Lenjin je u nekoliko navrata prognan u Finsku, živeći u raznim gradovima i mestima širom južnog dela zemlje.

U južnom finskom industrijskom i univerzitetskom gradu Tampere nalazi se Lenjinov muzej. Budući sovjetski diktator Josif Staljin i Lenjin prvi put su se sreli u Tampereu 1905. tokom sastanka boljševičkih vođa u gradu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike