Monstrumi iz Danske! Odmotava se klupko, lekari decenijama vršili prisilne kontracepcije nad ženama Grenlandskih Inuita!

02.10.2022

06:56

0

Vlada Grenlanda je preuzela kontrolu nad zdravstvenom politikom iz Kopenhagena tek 1992. godine

Monstrumi iz Danske! Odmotava se klupko, lekari decenijama vršili prisilne kontracepcije nad ženama Grenlandskih Inuita!
profimedia-0710763117 - Copyright Profimedia

Danska i Grenland su se formalno složili da pokrenu dvogodišnju istragu o istorijskim praksama kontrole rađanja koje su danski lekari godinama sprovodili na inuitskim stanovnicima Grenlanda.

Hiljade Inuitskih žena i devojaka je tokom 1960-ih i 70-ih dobilo intrauterinu uloške (IUD), opšte poznate kao zavojnica.

To je kontraceptivni uređaj postavljen unutar materice koji služi da spreči trudnoću.

Među ženama i devojkama kojima je ugrađena spirala bila je Naja Libert.

Tih 1970-ih godina je doktor rekao Naji, koja veruje da je tada imala oko 13 godina, da ode u svoju lokalnu bolnicu da joj ugradi zavojnicu nakon rutinskog školskog lekarskog pregleda.

- Nisam zapravo znala šta je to jer mi nikada nije objasnio niti dobio moju dozvolu. Bojala sam se. Nisam mogla da kažem roditeljima. Bila sam nevina. Nikada nisam ni poljubila dečaka - kaže Naja, koja je u to vreme živela u Maniitsoku, malom gradu na zapadnoj obali Grenlanda.

Pixabay
 

Sada ima 60 godina i jedna je od prvih koja je progovorila o tome šta se dogodilo.

- Sećam se doktora u belim mantilima, a možda je bila i medicinska sestra. Videla sam metalne stvari na kojima treba raširiti noge. Bilo je veoma zastrašujuće. Oprema koju su doktori koristili bila je tako velika za moje telo - bilo je kao da imam noževe u sebi.

Naja kaže da nije tražena dozvola njenih roditelja, kao i da su njene prijateljice iz razreda takođe poslate u bolnicu, ali da o tome nisu govorile jer je "bilo previše šokantno".

Ona je osnovala Fejsbuk grupu kako bi omogućila ženama da podele svoja zajednička iskustva i pomognu jedna drugoj da se izbore sa traumom. Pridružilo se više od 70 žena.

Nedavni podkast, "Spiralkampagnen", pronašao je zapise koji pokazuju da je do 4.500 žena i devojčica - otprilike polovina svih plodnih žena - imalo implantiranu spiralu na Grenlandu između 1966. i 1970. godine. Ali procedure su nastavljene do sredine 1970-ih .

Profimedia
 

Od njih, nejasno je u koliko slučajeva nije bilo saglasnosti ili odgovarajućeg objašnjenja.

Među pogođenim su bile i devojčice od 12 godina, a nekoliko ih je javno izjavilo da nisu pravilno obaveštene. 

Bilo je malo informacija o programu kontrole rađanja i na Grenlandu i u Danskoj, a izveštaji su izazvali šok i ogorčenje.

Sada će komisija ispitati praksu prevencije trudnoće koju su sprovodile danske zdravstvene vlasti između 1960. i 1991. godine, kako na Grenlandu, tako i u školama u Danskoj sa grenlandskim učenicima.

Vlada Grenlanda je preuzela kontrolu nad zdravstvenom politikom iz Kopenhagena tek 1992. godine.

U saopštenju u petak, danski ministar zdravlja Magnus Heunike rekao je da će istraga rasvetliti odluke koje su dovele do ove prakse i kako je ona sprovedena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike