U Bugarskoj sutra parlamentarni izbori: Bojko Borisov u prednosti, ali nijedna partija neće imati većinu

01.10.2022

21:52

0

Očekuje niska izlaznost

U Bugarskoj sutra parlamentarni izbori: Bojko Borisov u prednosti, ali nijedna partija neće imati većinu
Copyright Profimedia

U Bugarskoj se sutra održavaju parlamentarni izbori, četvrti za manje od dve godine.

Prema rezultatima agencija za ispitivanje javnog mnjenja, bugarska stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) povećala je prednost u odnosu na svog glavnog rivala, reformističku partiju Nastavljamo promene (PP), preneo je Rojters.

Očekuje se da će izbori dovesti do rascepkanog parlamenta sa najviše osam političkih partija, pokazuju istraživanja javnog mnjenja koja su sproveli Alfa riserč, Trend i Galup internešenel.

Nijedna partija neće imati većinu, što će značiti da će se voditi teški pregovori o formiranju vladajuće koalicije, navodi se u anketama.

GERB, stranka bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova, čija je vladavina okončana u aprilu 2021. zbog nezadovoljstva javnosti zbog, kako navodi Rojters, ukorenjene korupcije, ima podršku između 25 procenata i 26 procenata, što je porast u odnosu na 22,7 odsto koliko je dobila na poslednjim izborima u novembru.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

 

Podrška PP partiji, koju predvodi Kiril Petkov, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci, pala je na oko 16,5 odsto sa 25,7 procenata, kada je pobedila na poslednjim vanrednim izborima.

Petkov je zauzeo čvrst stav protiv Moskve zbog njenog napada na Ukrajinu.

Profimedia
 

 

Galup internešenal i Alfa riserč predviđaju da će etnička turska partija Pokret za prava i slobodu (MRF) zauzeti treće mesto sa 12 do 13 procenata, ispred ultranacionalističke i proruske partije Preporod, kojoj se predviđa 11 do 13 odsto.

Budući saveznici Petkova - levičarska Bugarska socijalistička stranka i desničarska Demokratska Bugarska, imaju podršku od oko 9,0 procenata do 10 procenata i 7,6 odsto do 8,4 odsto, pokazuju istraživanja javnog mnjenja uoči izbora.

Pixabay
 

 

Još dve partije - konzervativna stranka Bugarski uspon i populistička partija Ima takav narod (ITN) - verovatno će preći prag od četiri odsto osvojenih glasova za ulazak u parlament, jer se očekuje niska izlaznost, pokazuju istraživanja.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike