Ukrajinski ambasador besan, Bugari odbili da pošalju naoružanje, ministar poručio: Dok sam ja ovde, neće biti isporuke!

30.09.2022

08:26

0

Poslednji radni parlament Bugarske odlučio je da ne isporučuje oružje Ukrajini, već da pomaže u humanitarnim aktivnostima

Ukrajinski ambasador besan, Bugari odbili da pošalju naoružanje, ministar poručio: Dok sam ja ovde, neće biti isporuke!
Screenshot 2022-07-16 204128 - Copyright Printscreen / Youtube / Sam Eckholm

Bugarska je ponovo odbila da isporuči Ukrajini municiju, malokalibarsko ili teško naoružanje. Zahtev je uputio ukrajinski ambasador u Bugarskoj Vitalij Moskalenko. 

Vršilac dužnosti ministra odbrane Dimitar Stojanov izjavio je da će Bugarska nastaviti da pruža vojno-tehničku pomoć Ukrajini, ali ne i snabdevanje oružjem.

Ovo je još jedno odbijanje bugarske vlade da isporuči oružje Ukrajini. Poslednji radni parlament Bugarske odlučio je da ne isporučuje oružje Ukrajini, već da pomaže u humanitarnim aktivnostima. 

Bugarska ima nekoliko vojnih remontnih fabrika na svojoj teritoriji.

- Dok sam ja ministar, oružje neće biti obezbeđeno - rekao je Stojanov.

Bugarsko oružje u Ukrajini

Iako Bugarska zvanično ne isporučuje oružje Ukrajini, ima ga. U ratu između Ukrajine i Rusije, koji je počeo 24. februara, postoje dokazi o bugarskim bacačima granata, protivtenkovskim i protivpešadijskim minama, isporučeni su i minobacači.

Najverovatnije se izvoz odvijao preko treće države. tj. Bugarska prodaje oružje trećoj državi, a ona ga poklanja Ukrajini. Na ovaj način je očuvana bugarska politika nedarovanja oružja Ukrajini, budući da je krajnji korisnik oružja treća država. Odgovornost u ovom slučaju pada na treću državu.

Međutim, vršilac dužnosti bugarskog ministra odbrane nije precizirao koje je tačno oružje ukrajinski ambasador tražio. Prema informacijama, Vitalij Moskalenko je podneo zahtev za teško naoružanje.

Bugarska ima 250 tenkova T-72 u skladištu i dodatnih 160 u aktivnoj borbenoj službi. 

Takođe, poseduje sisteme protivvazdušne odbrane S-300, taktičke balističke rakete SS-21 Skarab-A, najmanje 500 samohodnih haubica 2S1 Gvozdika i razne vučne ili samohodne artiljerije.

Stojanov je naveo da se situacija u Crnom moru kontinuirano prati i da su linije komunikaciji obezbeđene. Za sada, prema Stojanovu, "ne postoji direktna pretnja od direktnog uključivanja Bugarske u vojni sukob, ali postoje rizici po nacionalnu bezbednost".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike