Švedska sveštenica osumnjičena da je prokrijumčarila migranta neće biti suspendovana: Tražioca azila prošvercovala u koferu

29.09.2022

20:24

0

Autor: I. P.

Pre nego što je nestao iz Agencije za migracije, zahtevi čoveka za azil su više puta odbijani

Švedska sveštenica osumnjičena da je prokrijumčarila migranta neće biti suspendovana:  Tražioca azila prošvercovala u koferu
Kofer - Copyright Pixabay

Švedska sveštenica osumnjičena da je prokrijumčarila migranta iz Agencije za migracije mogla bi da zadrži svoj položaj. Međutim, ona je dobila zvanično pismeno upozorenje od pravnog odeljenja Crkve Švedske.

Februara 2021, 20-godišnji tražilac azila nestao je iz Švedske agencije za migracije, kako je tada izvestio Dagen. Dve žene, od kojih je jedna sveštenik, osumnjičene su da su u koferu prokrijumčarile migranta iz pritvora, dok one negiraju bilo kakav zločin.

Crkveni red Crkve Švedske dozvoljava pravosudnom odeljenju da proglasi sveštenika nepodobnim da obavlja službu hirotonije ako je svojim načinom života narušio svoju reputaciju, na primer, krivičnim delom. 
Ipak, pravno odeljenje crkve (tzv. Domkapitlet) smatra da je u ovom slučaju dovoljno da se izrekne pismeno upozorenje i da tako ostane.

Pre nego što je nestao iz Agencije za migracije, zahtevi čoveka za azil su više puta odbijani, kako u Švedskoj, tako i u Nemačkoj. Iako je u tom procesu prešao na hrišćanstvo, nije mu bilo dozvoljeno da ostane. Sud je ocenio da njegova vera nije prava, uprkos verifikacijama sveštenika.

Sveštenica je sa sobom ponela veliki kofer kada su ona i druga žena došli u pritvorski centar da posete tražioca azila. Žene su tvrdile da su se u koferu nalazile crkvene stvari koje su im bile potrebne za posetu, uključujući i krštenje dvadesetogodišnjaka. Tako im je stražar dozvolio da ga ponesu sa sobom.

Nakon što su žene i tražilac azila boravile neko vreme u posebnoj prostoriji, sveštenik je nagovestio da ona želi da ode sa koferom, dok je druga žena ostala u sobi sa zatvorenim vratima.

Posle nekog vremena, preostala žena je pozvala čuvara da pita gde je tražilac azila. Rekla je da je otišao u toalet i da se nije vratio. Tada je čovek poslednji put viđen.

Ispitivanje žene koja je ostala u sobi za posetioce nije bilo od pomoći. Ona je negirala bilo kakve optužbe za podsticanje bekstva i rekla da ne zna gde je tražilac azila. U julu je sveštenica prvi put saslušana, ali je i ona negirala optužbe.

Međutim, prema švedskoj agenciji za migracije, bekstvo je pažljivo planirano. Kada su izvedene na sud, žene su proglašene krivim za promovisanje bekstva, za koje je zaprećena novčana ili zatvorska kazna do godinu dana.

Do sada 20-godišnjak nije pronađen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike