Švedska vlada pokušava da zabrani verske škole! Transrodna ministarka tvrdi: Škola ne treba da bude mesto za veronauku!

09.02.2022

05:55

0

Socijaldemokrate su se zalagale za potpunu zabranu nezavisnih verskih škola uoči poslednjih izbora

Švedska vlada pokušava da zabrani verske škole! Transrodna ministarka tvrdi: Škola ne treba da bude mesto za veronauku!
profimedia-0570844907 - Copyright Profimedia

Švedska vlada radi na zaustavljanju osnivanja verskih škola. Prema rečima ministarke prosvete, verski uticaj ne pripada školama i zato se ona zalaže za njihovu potpunu zabranu.

Lina Akselson Kihlblom, socijaldemokratska ministarka obrazovanja, rekla je to tokom predstavljanja triju mera za ispravljanje devijacija u školskim sistemima kako bi se osiguralo da „društvo ponovo preuzme demokratsku kontrolu nad blagostanjem“.

Predlog podrazumeva, između ostalog, novu obavezu direktora da obaveštavaju staratelje i učenike o konfesionalnim elementima u poslovanju. Učenici takođe moraju imati stvarne mogućnosti da odbiju takve elemente. Tada im se mora dozvoliti da se bave drugim aktivnostima. Štaviše, direktori moraju da ispune „demokratske uslove“ da bi vodili školu.

Mere dolaze nakon saznanja da verske škole koriste državna sredstva za usluge koje nisu obavljene. Islamski orijentisan Romoseskolan, na primer, optužen je da je koristio velike sume za putovanja u Maleziju, Tajland i Saudijsku Arabiju. Ovo prenosi veb-sajt za vesti o obrazovanju Skolvarlden. U julu 2020. pojavile su se vesti da je ista škola već 22 godine održavala časove deci razdvojenoj po polu.

Po nekima, međutim, najavljene mere ne idu dovoljno daleko. 

- Vreme je da se zabrane samostalne verske škole. Škola ne treba da bude mesto za veronauku i da podstiče versku segregaciju. Ni hrišćanske sekte, ni imami, ni drugi verski lideri ne bi trebalo da upravljaju školom - kaže predsednica Omladinskog sindikata socijaldemokrata Lisa Nobo, a izveštava veb-stranica VK.

Socijaldemokrate žele zabranu svih nezavisnih škola verskog opredeljenja, ali za to u Riksdagu nema većine, naglasila je ministarka prosvete na konferenciji za novinare.

Hrišćani su, međutim, zabrinuti zbog novih mera. Fredrik Sidenval, potpredsednik Hrišćanskog saveta nezavisnih škola i sveštenik, govori o tonovima koji pristupaju „podsticanju etničkih grupa“ i o „institucionalizovanom maltretiranju“ od strane vlade.

Sidenval govori o „duboko problematičnoj retorici“ nakon što je saslušao ministarku obrazovanja. 

- Tonovi koje vlada i socijaldemokrate sada koriste počinju da se približavaju huškanju protiv etničkih grupa - istako je on.

Iako konfesionalne škole koje korektno rade svoj posao u ovom trenutku nemaju čega da se plaše, zabrinjava što je ministarka počela tako što je, u principu, izjednačila „verski uticaj” sa „nedemokratskim aktivnostima”. Ovo piše Elisabeth Sandlund u komentaru hrišćanskog dnevnika „Dagen”.

U intervjuu za „Dagen”, ministarka obrazovanja Kihlblom nije otvoreno govorila o novim merama. Prema njenim rečima, to je devijacija koje želi da se oslobodi. Prvi transrodni ministar u švedskoj istoriji ne navodi detalje o tome koji su to „demokratski uslovi“ za direktore škola.

Na pitanje šta je krajnji cilj, Lina Akselson Kihlblom se poziva na odluku Kongresa da nezavisne verske škole treba da budu zabranjene.

Socijaldemokrate su se zalagale za potpunu zabranu nezavisnih verskih škola uoči poslednjih izbora. Pošto trenutno vlada sa manjinskom jednopartijskom vladom, stranka je morala da napravi neke korake unazad. 

Deo objašnjenja averzije švedskih političara prema školama sa denominacionim identitetom je ideja jake švedske države. Drugi razlog je odbojnost prema onome što sociolozi nazivaju „vrućom religijom“ ubeđenih i misionarskih vernika. Ovo piše „Dagen” u opširnoj priči o hrišćanskim školama u Švedskoj.

Prema pisanju lista, ako je država polazna tačka za sav zajednički život, svaki oblik institucije koji je može oslabiti predstavlja pretnju.

U članku, istoričar religije Dejvid Turfjel kaže da u preovlađujućoj društvenoj klimi obični Šveđani iz srednje klase ili metropolita teško mogu sebe da nazovu hrišćanima jer te reči povezuju sa „uskim“ slobodnim crkvenim shvatanjem. Međutim, isti ljudi se mogu povezati sa onim što sociolozi nazivaju „kul“ religijom. To je hrišćanska vera kao porodična tradicija bez posebno jakih ubeđenja ili ličnog prenosa.

Trenutno oko 10.000 učenika ide u nezavisne verske škole, a to je nešto manje od jednog procenta svih švedskih školaraca.

Prema navodima novinskog sajta The Local, verske škole u Švedskoj, za razliku od drugih zemalja, neobične su. Njima ne upravlja država. Prema Švedskoj asocijaciji nezavisnih škola, verski profil škole ne bi trebalo da utiče na sadržaj časova, a škole treba da prate standardni švedski obrazovni program. Na primer, nije dozvoljeno odvojeno podučavati dečake i devojčice, čak ni iz verskih razloga.

Umesto toga, verski profil znači da se uz obrazovne aktivnosti pružaju dobrovoljne verske aktivnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike