Uzbuna pred međuizbore u SAD: Senator koji je tražio da se žene koje abortiraju optuže za ubistvo mogao bi da postane guverner Pensilvanije

28.09.2022

11:38

0

Intervju koji je dao pre tri godine ponovo je postao aktuelan zbog njegove kandidature

Uzbuna pred međuizbore u SAD: Senator koji je tražio da se žene koje abortiraju optuže za ubistvo mogao bi da postane guverner Pensilvanije
AP22248669030605 - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Državni senator Dag Mastrijano, republikanski kandidat za guvernera Pensilvanije, rekao je 2019. da bi žene trebalo da budu optužene za ubistvo ukoliko prekrše njegovu predloženu zabranu abortusa.

U intervjuu za radio-stanicu WITF u Pensilvaniji Mastrijano je bio pod pritiskom zbog zakona koji je predložio, a koji bi generalno zabranjivao abortuse kada se otkucaji srca fetusa prvi put čuju, obično oko šeste nedelje trudnoće.

Mastrijano je upitan da li će žena koja je odlučila da abortira u 10. nedelji trudnoće biti optužena za ubistvo. Kritičari zakona koji je podržao Mastrijano, kao i drugih „zakona o otkucajima srca“, kažu da u približnom vremenskom okviru od šest nedelja mnoge žene često ni ne saznaju da su trudne.

- U redu, da se vratimo na osnovno pitanje. Da li je to ljudsko biće? Da li je to mali dečak ili devojčica? Ako jeste, zaslužuje jednaku zakonsku zaštitu - izjavio je on, da bi zatim rečima "da, jesam" potvrdio da je mislio da žene koje abortiraju posle tog perioda treba da budu optužene za ubistvo.

Nakon odluke Vrhovnog suda u junu kojom je poništen ishod slučaja Roe protiv Vejda, budućnost prava na abortus odigrala je važno mesto u kampanji, ali nekoliko trka će se pokazati važnijim u određivanju pristupa abortusu u celoj državi od takmičenja guvernera u Pensilvaniji, gde će ta prava zavisti od toga da li će ove jeseni pobediti Mastrijano ili njegov demokratski rival, državni tužilac Džoš Šapiro.

AP Photo/Marc Levy, File
Dag Mastrijano

Mastrijano je umanjio svoju dosadašnju podršku strogim ograničenjima abortusa nakon što je pobedio na predizborima ovog proleća, nastojeći da predstavi Šapira kao ekstremnog po tom pitanju, tvrdeći da su njegovi lični stavovi „irelevantni“ jer će na kraju zakonodavno telo napisati sve izmene aktuelnog državnog zakona.

- Moji stavovi su na neki način irelevantni jer ne mogu da vladam na osnovu naloga ili edikta ili izvršne naredbe po pitanju života. To je na ljudima u Pensilvaniji. Dakle, ako Pensilvanci žele izuzetke, ako žele da ograniče broj nedelja, to će morati da dođe od vašeg zakonodavnog tela, a zatim do mog stola - rekao je Mastrijano konzervativnoj mreži „Real America's Voice" u intervjuu koji je u ponedeljak objavio na svom nalogu na Tviteru.

Šapiro je rekao da podržava trenutni državni zakon, koji zabranjuje proceduru nakon 24. nedelje uz određene izuzetke. Zakonodavno telo Pensilvanije godinama je pod kontrolom republikanaca i verovatno će tako i dalje biti nakon izbora ove jeseni, pa je velika verovtnoća da će Mastrijano biti u prilici da potpiše dalja ograničenja u zakonu.

- Doug Mastrijano je rekao da je njegov prioritet broj jedan zabrana abortusa bez izuzetaka za silovanje, incest ili slučaj u kom je ugrožen život majke - a sada je jasno da on takođe želi da krivično goni žene za ubistvo zbog donošenja ličnih odluka o zdravstvenoj zaštiti. Mastrijano ima najekstremniju poziciju protiv prava izbora u zemlji i ne postoji granica koju ne bi prešao kako bi oduzeo slobodu ženama u Pensilvaniji - rekao je Manuel Bonder, portparol Šapirove kampanje, navodi se u saopštenju.

AP Photo/Mary Altaffer
Dag Mastrijano

Na prošlonedeljnom maršu za život u Pensilvaniji, Mastrijano je borbu oko prava na abortus nazvao „najvažnijim pitanjem u našem životu“. U prošlonedeljnom razgovoru sa Pro-Life koalicijom Pensilvanije Mastrijano je rekao: „Možemo da ispunimo i ostvarimo većinu naših želja u zaštiti života kada pobedimo 8. novembra“, dodajući da se raduje potpisivanju zakona „ili zakona o otkucajima srca" ili drugog zakona koji bi ograničio proceduru.

Uoči majskih predizbora, Mastrijano nije izrazio želju da uključi izuzetke za silovanje ili incest u buduće zakone koji ograničavaju prava na abortus. Takođe je izreku „moje telo, moj izbor“ opisao kao „smešnu glupost“. Odgovarajući na mogućnost obaranja presude Roe protiv Vejda, Mastrijano je u majskoj izjavi rekao da se nada da će Vrhovni sud poništiti „ovaj genocid koji negira nauku".

Kazniti i lekare

Na drugom mestu u tom intervjuu iz 2019. godine Mastrijano je kazao da lekari koji su izvršili abortuse koji bi bili nezakoniti prema njegovom zakonodavstvu takođe treba da budu krivično gonjeni za ubistvo, dodajući da je abortus „apsolutno“ ubistvo.

- Tako da se sve vraća na sudove. Ako se presudi da je ta mala, mala osoba beba, ljudsko biće, onda je to ubistvo. I mora da prođe kroz zakonske procedure - izjavio je on tada.

AP Photo/Julia Nikhinson
Protest u Americi nakon što je poništen ishos slučaja Roe protiv Vejda

Mastrijano je kasnije u intervjuu za WITF rekao da bi svim začetim životima trebalo obezbediti jednaku zakonsku zaštitu.

- Naučno znamo da kada postoji začeće, to je jedna jedinstvena individua koja nikada više ne postoji u večnosti. I ta osoba zaslužuje šansu i jednaka prava pred zakonom - rekao je Mastrijano.

Istraživanje Si-Bi-Es njuza sprovedeno ovog meseca pokazalo je da samo 7 odsto glasača u Pensilvaniji želi da abortus bude ilegalan u svim slučajevima, dok je 29 odsto kazalo da žele da to u većini slučajeva bude protivzakonito.

Mastrijano značajno zaostaje za Šapirom i u anketama i u prikupljanju sredstava. Bivši predsednik Donald Tramp, koji je podržao Mastrijana uoči izbora, trebalo bi da održi tele-miting u utorak kako bi podstakao njegovu kandidaturu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike