Danska premijerka odbacila mogućnost slučajnosti: Curenje gasovoda Severni tok je „namerna" akcija

27.09.2022

19:04

0

Ukrajina je za sabotažu okrivila Moksvu, dok Rusija čeka rezultate istrage

Danska premijerka odbacila mogućnost slučajnosti: Curenje gasovoda Severni tok je „namerna" akcija
gasovod profimedia-0106826167 - Copyright Profimedia

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je u utorak da su curenja u gasovodima Severni tok bila „namerna”.

- Neuobičajena je situacija imati tri curenja na toj udaljenosti. Zato je teško zamisliti da je to slučajno - rekla je Frederiksen obraćajući se medijima tokom gostovanja u Poljskoj.

Danski i švedski zvaničnici saopštili su u utorak da su identifikovana dva curenja na gasovodu Severni tok 1 Rusija-Evropa u Baltičkom moru.

Vest je stigla samo nekoliko sati nakon sličnog razvoja događaja u slučaju njemu bliskog gasovoda, Severnog toka 2. Oba kanala su postala žarišta u eskalirajućem energetskom ratu koji je doveo do porasta cena gasa od ruske invazije na Ukrajinu.

Šta znamo do sada?

Zvaničnici su rekli da je pad pritiska otkriven u podvodnom gasnom kanalu Severni tok 1 ubrzo nakon što je sličan pad otkriven kod Severnog toka 2.

Obe linije Severnog toka 1 su pogođene, dok je jedan od gasovoda Severnog toka 2 pokazao pad pritiska.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Pomorske vlasti identifikovale su curenje gasa jugoistočno od danskog ostrva Bornholm kao verovatni uzrok problema koji utiče na Severni tok 2. Danski zvaničnici upozorili su na pretnju po brodarstvo u toj oblasti i zatražili od plovila da se drže podalje.

Švedske vlasti su u utorak saopštile da postoje dva curenja na Severnom toku 1 - jedno u danskoj pomorskoj ekonomskoj zoni i drugo u švedskoj. Izveštava se da su dva curenja bila veoma blizu jedno drugom.

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je da istražuje incident.

- Trenutno ne znamo razlog pada pritiska - navodi se.

Švedski seizmolozi registrovali eksplozije

Seizmolozi iz švedskog Nacionalnog seizmološkog centra rekli su javnom emiteru SVT da su u ponedeljak u oblastima curenja gasa registrovane snažne eksplozije.

 

 

Oružane snage Danske su u međuvremenu objavile snimke na kojima se vide mehurići na površini Baltičkog mora iznad gasovoda Severni tok 1 i 2 i izvestili da je najveće curenje izazvao površinski poremećaj od oko 1 kilometra u prečniku.

Kakve su posledice?

Oba gasovoda su izgrađena za transport prirodnog gasa iz Rusije u Evropu, iako gasovod Severni tok 2 nikada nije aktiviran.

Nemački zvaničnici još nisu dali nikakve informacije o mogućem uzroku štete. Međutim, berlinski list Tagešpigel citirao je nemačke bezbednosne krugove koji kažu da se sumnja na sabotažu.

- Naša mašta više ne dozvoljava scenario u kojem ovo nije ciljani napad - citira list svoj izvor.

Švedska policija pokrenula je preliminarnu istragu o mogućoj sabotaži, rekao je portparol nacionalne policije.

Ukrajina je za curenje okrivila Moskvu.

 

 

- Curenje gasa velikih razmera iz Severnog toka 1 nije ništa drugo do teroristički napad koji planira Rusija i akt agresije na EU - napisao je na Tviteru savetnik predsednika Kijeva Mihailo Podoljak.

On je optužio Rusiju da nastoji da „destabilizuje ekonomsku situaciju u Evropi i izazove predzimsku paniku".

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija „izuzetno zabrinuta” zbog izveštaja o šteti i da se trenutno nijedna opcija, uključujući sabotažu, ne može isključiti.

- Očigledno je da je došlo do uništenja gasovoda. A šta je razlog, ne postoji opcija koja se može isključiti dok se ne pojave rezultati istrage - rekao je Peskov, prenela je državna novinska agencija Interfaks.

Iako nijedan gasovod nije isporučivao zalihe u Evropu, oba su i dalje napunjena gasom, a prema proceni danskih vlasti curenje će trajati „najmanje nedelju dana".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike