Sahrana Šinza Abea: Tokio pod opsadom policije, zvaničnici se opraštaju od bivšeg premijera (FOTO/VIDEO)

27.09.2022

06:19

0

Državnoj sahrani prisustvuju mnogobrojne strane zvanice, među kojima i premijerka Srbije Ana Brnabić

Sahrana Šinza Abea: Tokio pod opsadom policije, zvaničnici se opraštaju od bivšeg premijera (FOTO/VIDEO)
Tan2022-9-27_8206160_0 - Copyright Tanjug/Franck Robichon/Pool Photo via AP)

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera održana je danas.

Podsetimo, Šinzo Abe ubijen je 8. jula ove godine u gradu Nara. Nakon zadobijenih teških povreda, on je preminuo u bolnici. Sahrana je upriličena tada u krugu porodice, ali je sada odlučeno da se ceo Japan, ali i svetski zvaničnici oproste od nekadašnjeg premijera.

Ovaj događaj potresao je Japan, ali i čitavu svetsku javnost, a komemoracija i sahrana održavaju se danas.

 

 

Sadašnji japanski premijer Fumio Kišida danas je na državnoj sahrani izrazio duboku žalost zbog njegove smrti i istakao njegov "neumoran rad za Japan i svet", prenosi Kjodo.

U komemorativnom govoru na sahrani Abea istakao je dostignuća bivšeg premijera u jačanju japansko-američkih odnosa kroz inicijativu za bezbednosni okvir Kvad, koji uključuje još dve zemlje, Australiju i Indiju, i promovisanje „slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika“.

- Abe, tvoj život je trebalo da bude mnogo, mnogo duži. Bio si nam potreban mnogo, mnogo duže. Neumorno si radio i iscrpio svu svoju energiju i za Japan i za svet - rekao je japanski premijer.

Građani gnevni

Sahrana je kod jednog dela građana izazvala proteste, prvenstveno zbog ogromnih finansijskih sredstava koja su izdvojena za ceremoniju. Naime, oko 1,6 milijardi jena koštaće Japan ova sahrana, što je približno sumi od 11 miliona dolara. Ono što je razljutilo jedan deo stanovništva jeste i činjenica da je veliki deo sredstava izdvojen za obezbeđivanje sahrane.

Japan je uveo stroge mere bezbednosti u prestonici Tokiju za današnju državnu sahranu ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea.

 

 

Državnoj sahrani prisustvovale su mnogobrojne strane zvanice, među kojima je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

 

Inače, policijska uprava sprovodi najviše bezbednosne mere, ekvivalentne onima u vreme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju prošle godine, kao i kada je car Naruhito stupio na presto 2019. godine. Broj pripadnika policije premašuje 18.000, koliko ih je bilo mobilisano u maju za bezbednost sastanka zemalja Kvada u Tokiju, sa liderima Japana, Sjedinjenih Država, Australije i Indije.

 

 

Policijski izvor je naveo da policija preduzima dodatne mere predostrožnosti kako bi osigurala da nema "pukotine" u bezbednosti, s obzirom na to da je Abe upucan uprkos prisustvu policije 8. jula. Pošto će široka područja Metropoliten auto-puta i putevi oko tog mesta biti zatvoreni, vlada traži od građana da koriste javni prevoz. 

Da podsetimo, na Abea je napadač pucao u gradu Nara, nakon čega je on prebačen u lokalnu bolnicu, gde je preminuo.

Policija je na licu mesta uhapsila napadača, bivšeg pripadnika japanske mornarice, zbog sumnje da je izvršio ubistvo.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike