Ana Brnabić u Japanu: "Sadržajan sastanak sa premijerom Singapura"

27.09.2022

05:15

0

Drugog dana boravka u Tokiju, premijerka Srbije imaće radni doručak sa predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan - Srbija Ićirom Aisavom

Ana Brnabić u Japanu: "Sadržajan sastanak sa premijerom Singapura"
Ana Brnabić Tan2022-9-24_112330611_1 - Copyright Tanjug/ Miloš Milivojević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće poseti u Japanu, gde će danas prisustvovati državnoj sahrani ubijenog bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Premijerka Srbije danas je razgovarala u Tokiju sa premijerom Singapura Li Sjenlungom.

- Sadržajan sastanak sa premijerom Singapura u Tokiju. Razgovarali smo o digitalizaciji javne uprave, modernom obrazovanju, kao i o trenutnoj političkoj situaciji u svetu - navela je Brnabićeva na Tviteru.

 

 


Premijerka Srbije boravi u Japanu, gde danas prisustvuje državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

 

 

Tokom boravka u Tokiju, Brnabićeva će razgovarati sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Premijerka će prirediti i večeru za predstavnike japanskih kompanija koje posluju u Srbiji - "Tojo tajers", "Jazaki korporacije", "Nideka"...
Drugog dana boravka u Tokiju, premijerka Srbije imaće radni doručak sa predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan - Srbija Ićirom Aisavom.

Brnabićeva će zatim razgovarati i sa japanskim ministrom za digitalizaciju Taroom Konom.

Očekuje se da državnoj sahrani Abea, uz najviše počasti, prisustvuju mnogobrojni svetski zvaničnici.

Šinzo Abe, najmlađi japanski premijer koji se najduže zadržao na toj funkciji, poznat je kao veliki prijatelj Srbije, zbog čega ga je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Šinzo Abe posetio je Srbiju 2018. godine i posle te posete Japan je odbio da glasa za članstvo Kosova u Unesku.

Japanska vlada odlučila je da državna sahrana ubijenog Abea bude održana 27. septembra, uz obrazloženje da je sahrana sa državnim počastima primerena zbog izuzetnog doprinosa koji je Abe dao kao japanski lider sa najdužim mandatom, kao i zbog njegovog izuzetnog liderstva i odlučnih poteza u mnogim oblastima, uključujući ekonomski oporavak i promociju diplomatije fokusirane na savez Japana i SAD.

Ceremonija sahrane biće održana u areni "Nipon Budokan", koja je prvobitno bila izgrađena za Olimpijadu u Tokiju 1964. godine, a sada je mesto za mnoge sportske i kulturne događaje.

Privatna posmrtna ceremonija održana je u julu, u hramu Zođođi u Tokiju, a pogrebna kola prevezla su Abeovo telo kroz japansku prestonicu do groblja, gde je kremiran.

Veliki broj ljudi tada je izašao na ulice Tokija da oda poslednju poštu Abeu, a širom glavnog grada zastave su se vijorile na pola koplja.

Abe je ubijen 8. jula tokom govora u gradu Nara, a upucao ga je četrdesetesedmogodišnji Japanac, koji je policiji rekao da je ljut na određenu organizaciju, a Abea je ubio jer je verovao da je i on deo te grupe.

Njegova smrt izazvala je šok u Japanu, gde su slučajevi oružanog nasilja izuzetno retki, ali je ideja sahrane sa državnim počastima naišla na podeljene reakcije u zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike