Produžen radni vek za žene u Švajcarskoj: U penziju će ići sa 65 godina

25.09.2022

22:00

0

Autor: 24sedam

Očekuje se da će današnje izglasavanje starosnog limita od 65 godina za žene "stabilizovati" švajcarski sistem penzijskog osiguranja

Produžen radni vek za žene u Švajcarskoj: U penziju će ići sa 65 godina
penzionerke - Copyright Profimedia

Švajcarci su se tesnom većinom izjasnili za produženje starosnog limita za penzionisanje žena na 65 godina, a izjašnjavanje je praćeno dubokom podeljenošću između kantona nemačkog govornog područja koji su skloni reformi i drugih kantona u toj zemlji.

Za reformu je glasalo 50,6 odsto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni koji su objavljeni danas.

Istovremeno, inicijativa čiji je ishod trebalo da bude zabrana intenzivnog uzgoja stoke, odbijena je sa 63 odsto glasova, prenosi FoNet.

Agencija AFP podseća da su reformi penzionog sistema u Švajcarskoj prethodila dva neuspešna pokušaja u 2004. i 2017. godini.

Profimedia
 

Očekuje se da će današnje izglasavanje starosnog limita od 65 godina za žene "stabilizovati" švajcarski sistem penzijskog osiguranja koji je izložen velikom pritisku zbog rasta očekivanog životnog veka i činjenice da se takozvana bejbi bum (baby-boom) generacija približava odlasku u penziju.

Najsporniji deo reforme podrazumeva da žene, poput muškaraca, za punu penziju rade do svoje 65. godine, što je godinu dana duže nogo što predviđa dosadašnji penzioni sistem.

Članice Socijalističke stranke ocenile su da izglasavanje kasnijeg odlaska žena u penziju „nije samo korak unazad u pogledu jednakosti, već šamar svim ženama“ i za sutra u Bernu najavile proteste na kojima će osuditi ishod referenduma, navodi AFP.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti