Predsednik Malija osuo paljbu po Francuzima u UN: Kako je još jedno povlačenje vojske dovelo do haosa? (VIDEO)

26.09.2022

07:16

0

Autor: N. Pavlović

Optužio Pariz da pomaže teroristima

Predsednik Malija osuo paljbu po Francuzima u UN: Kako je još jedno povlačenje vojske dovelo do haosa? (VIDEO)
maiga2 - Copyright Profimedia

Privremeni premijer Malija, Abdulai Maiga, iskoristio je svoje obraćanje na 77. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku da žestoko udari po Francuskoj, ali i da pohvali saradnju sa Rusijom.

Kako je istakao, Pariz im je zabio nož u leđa kada je povukao svoje trupe.

- Vlasti u Francuskoj su duboko antifrancuske, jer poriču univerzalne moralne vrednosti i odrekle su se humanističkog nasleđa, umesto kojeg su uspostavile huntu u službi mračnjaštva - rekao je između ostalog Maiga.

Premijer Malija je optužio Francusku da "podržava i naoružava teroriste" i instrumentalizuje ljudska prava.

Već u četvrtoj rečenici govora, Maiga je kritikovao generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša, a bio je veoma ljut jer je Francuska donela "unilateralnu odluku" da preostale trupe pošalje u susedni Niger nakon što su narušeni odnosi sa pukovnikom Asimijem Goitom, koji je, inače dva puta predvodio državne udare u Maliju.

Goita je sa saveznicima pre dve godine srušio izabranog predsednika, ali je Maiga sve vreme pominjao "francusku huntu".

- Udaljite se od kolonijalne prošlosti i čujte bes, frustraciju i odbijanje koji dolaze iz afričkih gradova i sela, i razumite da je ovaj pokret neumoljiv. Vaša zastrašivanja i subverzivne akcije su samo povećale broj Afrikanaca koji su zabrinuti za očuvanje svog dostojanstva - poručio je Maiga.

Političar je insistirao da su terorističke grupe znatno oslabile od puča u avgustu 2020. iako su militanti tokom leta napali najveću vojnu bazu u zemlju, samo 15 kilometara daleko od prestonice Bamaka.

AP Photo/Mary Altaffer
 

Maiga je u 30-minutnom govoru pomenuo mnogo toga, od Viktora Igoa do genocida u Ruandi, ali je najupečatljivjije bilo kada je optužio Francusku da sarađuje sa islamskim ekstremistima.

Čak je i nacionalnost predsednika Nigera, Muhameda Bazuma, doveo u pitanje rekavši da je on "stranac koji tvrdi da je iz Nigera".

- Znamo da se bratski narod Nigera razlikuje po veoma bogatim društvenim, kulturnim i verskim vrednostima. Bazum nije iz Nigera - kazao je.

Nedavno se dogodio okršaj između Malija i Obale Slonovače, a pritvoreno je 46 vojnika Obale Slonovače.

Maiga je ponovio da su vojnici poslati u Mali kao plaćenici, što je Obala Slonovače negirala dodavši da su trupe bile zadužene za bezbednost po nalogu UN.

Ipak, Maiga tvrdi da su vojnici stigli naoružani u Bamako "u cilju da destabilizuju zemlju" iako im je u dokumentima pisalo da su građevinski radnici ili moleri.

AP Photo/Mary Altaffer
 

Maiga je poslat u Njujork da se pred UN obrati umesto Goite koji je umesto toga prisustvovao proslavi obeležavanja sticanja nezavisnosti Malija od Francuske 1960. godine.

Na proslavi je bio i lider hunte koja je u Gvineji prošle godine preuzela vlast, a kako se puč odigrao i u Burkini Faso u januaru, broj nasilnih smena vlasti se ponovo povećava u Africi.

Povlačenje francuskih trupa

Francuska je vojno intervenisala u Maliju 2013. u cilju borbe protiv naoružanih grupa koje su pod kontrolom držale gradove na severu zemlje. U narednim godinama je Pariz nastavljao svoje vojno prisustvo u ovoj afričkoj državi kako bi stabilizovali situaciju.

Međutim, Francuzi su ovog avgusta rešili da se povuku što je povećalo strah da bi militanti ponovo mogli da zauzmu određene teritorije. Lokalna vlast je Francusku optužila da podržava teroriste.

Ministar spoljnih poslova, Abdulaje Diop, 15. avgusta je u pismu Savetu bezbednosti UN napisao da su Francuzi više puta okupirali malijski vazdušni prostor, koristeći dronove i teretne avione, "casa C-295" i "erbas A400M", kao i helikoptere.

AP Photo, File
Goita

- Vlada Malija ima nekoliko dokaza da je Francuska flagrantno narušavala vazdušni prostor kako bi sakupljala obaveštajne podatke u korist terorističkih grupa koje operišu u Sahelu i kako bi im isporučivala oružje - naveo je u pismu.

Nekoliko antifrancuskih demonstracija je održano tokom prethodnih meseci u regionu.

U maju je omladina demonstrirala u znak podrške vojsci čiji su lideri počeli da usvajaju strategiju koja se protivi francuskim interesima.

Šta se krije iza vrtoglavih prevrata u Africi? (VIDEO)

Potom su na ulice izašli i studenti Čada optužujući Francusku da oduzima prirodne resurse te zemlje.

Sve u svemu, prisustvo francuske vojske u Africi postaje sve nepopularnije.

Sredinom ovog meseca su se usprotivili i građani Nigera, a neki od njih su nosili i ruske zastave.

Jedan od demonstranata, Anavar Abdulaje, rekao je da građani Nigera više ne veruju da je francuska vojska najbolja u obezbeđivanju bezbednosti. Prema njegovom mišljenju, trupe nisu rešile goruće probleme i zato se zemlja okreće Rusiji.

- Rusi su pragmatičniji. Francuzi su imali dovoljno vremena da se pokažu kada je reč o bezbednosti i razvitku regiona. Ne smemo da zaboravimo mi u Sahelu osećamo posledice francuskog napada na Libiju do dana današnjeg. Ne možete istovremeno da budete palikuća i vatrogasac - rekao je.

Posle 10 godina Operacije Barkane, francuske trupe su napustile Mali, a sa povlačenjem se počelo još u decembru 2021.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike