Lavrov o metama SAD: Jugoslavija se nije dopala "gospodarima sveta"

24.09.2022

19:01 >> 19:08

0

Autor: 24sedam

Ministar spoljnih poslova Rusije upozorio je na drastičnu degradaciju situacije u oblasti međunarodne bezbednosti

Lavrov o metama SAD: Jugoslavija se nije dopala "gospodarima sveta"
Tan2022-9-22_173250542_0 - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je na drastičnu degradaciju situacije u oblasti međunarodne bezbednosti. Prema njegovim rečima, danas se odlučuje kakav će biti svetski poredak: sa hegemonom ili pravedni svet bez ucena.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je akcije SAD protiv drugih država u UN.

Govoreći tokom opšte političke diskusije 77. zasedanja Generalne skupštine UN, Lavrov je istakao da je "unipolarni model svetskog razvoja koji je služio interesima Zapada – zlatna milijarda, čiju su prekomernu potrošnju vekovima obezbeđivali resursi Azija, Afrika i Latinska Amerika, postaju stvar prošlosti“, piše "RIA".

- Danas formiranje suverenih država, spremnih da brane nacionalne interese, vodi ka formiranju ravnopravne, socijalno orijentisane i održive multipolarne arhitekture. Međutim, objektivne geopolitičke procese sagledavaju Vašington i vladajuće elite zapadnih zemalja koje su se potpuno potčinile kao pretnju njihovom dominantnom položaju - rekao je Lavrov.

AP Photo/Mary Altaffer
 

- SAD i njihovi saveznici žele da zaustave zamajac istorije. Jednom, nakon što je proglasio pobedu u Hladnom ratu, Vašington se uzdigao skoro do ranga glasnika Gospoda Boga na Zemlji, koji nema nikakve obaveze, već samo "sveto“ pravo nekažnjenog delovanja Svaka država može biti proglašena zonom ovih akcija, pogotovo ako se nekako nije dopala samoproglašenim "gospodari sveta" - rekao je Lavrov. Naglasio je da se svi sećaju "kako su vođeni agresivni ratovi protiv Jugoslavije, Iraka, Libije, koji su odneli stotine hiljada života civila“.

- Bar u jednoj od ovih zemalja, da li su legitimni interesi Zapada zaista pogođeni? Da li su zabranili engleski ili jezike drugih zemalja članica NATO, zapadne medije, kulturu? Da li su Anglosaksonce proglasili "neljudima“? Kakvi su rezultati američkih "avantura" na Bliskom istoku ? Poboljšanje ljudskih prava i vladavine prava? Stabilizacija društveno-političke situacije? Rast blagostanja stanovništva? Navedite državu u koju je Vašington nasilno intervenisao i gde je zbog toga život postao bolji - zaključio je on.

Svetski poredak sa hegemonom ili pravedni svet bez ucena

 

Obraćajući se učesnicima 77. Generalne debate Generalne skupštine UN on je rekao da se „umesto poštenog dijaloga i potrage za kompromisima suočavamo sa dezinformacijama, insceniranim situacijama i provokacijama“.

Kurs Zapada podriva poverenje prema međunarodnim institucijama kao organima usaglašavanja interesa, kao i prema međunarodnom pravu kao garanciji pravednosti i zaštite slabih od bezakonja, rekao je on.

- Danas se rešava pitanje budućeg svetskog poretka, to je jasno svakom objektivnom posmatraču. Pitanje je da li će to biti svet sa jednim hegemonom koji sve tera da žive po svojim dobro poznatim ‘pravilima’ od kojih samo on ima korist. Ili će to biti demokratski, pravedan svet, svet bez ucene i zastrašivanja, neonacizma i neokolonijalizm - poručio je Lavrov.

Rusija je, kako je rekao, čvrsto izabrala drugu opciju i zajedno sa saveznicima, partnerima i istomišljenicima poziva da takav svet i postane stvarnost.

media.un.org
 

Šef ruske diplomatije kritikovao je postupanje Sjedinjenih Država prema drugim zemljama, ističući da Vašington sa svojim saveznicima želi da zaustavi točak istorije.

On je konstatovao da u prošlost odlazi „unilateralni model svetskog razvoja koji je omogućavao zadovoljavanje interesa Zapada, ‘zlatne milijarde’“.

- Danas stvaranje suverenih država spremnih da se bore za svoje nacionalne interese vodi ka formiranju ravnopravne, socijalno orijentisane i održive multilateralne arhitekture. Ipak, Vašington i vladajuće elite Zapada koje su mu potpuno potčinjene doživljavaju objektivne geopolitičke procese kao pretnju njihovoj dominaciji. SAD i njihovi saveznici žele da zaustave točak istorije. Kada je svojevremeno proglasio pobedu u Hladnom ratu, Vašington je sebe stavio maltene u rang božjeg izaslanika na zemlji koji nema obaveze, nego samo ‘sveta’ prava da radi gde i šta hoće bez ikakve kazne - rekao je ruski ministar.

Histerija Zapada zbog referenduma

Lavrov je rekao i da je Zapad zahvatila histerija zbog referenduma u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ujedinjenju s Rusijom.

Kako je rekao, referendum je samo reakcija građana ovih oblasti na reči ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Rusi treba da napuste Ukrajinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike