Poznat motiv stravičnog ubistva u Parizu: Učitelj dobijao pretnje, strahovao za svoj život (FOTO)

17.10.2020

11:47 >> 13:09

0

Autor: A. Bulatović

Slučaj koji je podigao čitavu Francusku na noge, dobija epilog

Poznat motiv stravičnog ubistva u Parizu: Učitelj dobijao pretnje, strahovao za svoj život (FOTO)
Copyright AP Photo/Michel Euler

Nakon strašnog događaja u Parizu, kada je 18-godišnji islamistički terorista obezglavio čoveka (47), došlo se do novih informacija vezanih za žrtvu.

U pitanju je učitelj Samjuel Pati, koji je ranije dobijao pretnje zbog diskusije oko karikatura na temu slobode govora.

Napadač je Abdulah A. iz Čečenije, a sve se odvilo u Konflan Sent Onoren, u predgrađu prestonice.

Pati je pokazao karikature proroka Muhameda učenicima u školi u kojoj je predavao, zbog čega se i podigla prašina, nakon čega su roditelji dece islamske veroispovesti digli glas protiv njega.

Gnev je bio još veći nakon saznanja da je Pati pozvao muslimanske učenike da napuste učionicu pre nego što je pokazao karikature koje je pre pet godina objavio magazin “Šarli Ebdo”, što je dovelo do terorističkog napada u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Jedan učenik je ostao i video karikature, preneo roditeljima, a onda je informacija krenula da se lančano širi.

– Pre nego što je pokazao slike Pati je zatražio od muslimanske dece da napuste razred jer ima nešto šokantno da pokaže. Koja je poruka koju je on želeo da pošalje toj deci? Zašto se učitelj istorije ovako ponaša pred 13-godišnjacima? – upitao jedan od roditelja na Tviteru.

Nekoliko dana nakon što se muslimanska zajednica podigla na noge i osudila ovakvo ponašanje, pomenuti Abdulah A. poreklom iz Čečenije, izbo je i obezglavio Patija nožem, a u momentu je uzvikivao “Alahu akbar”.

Nastavnik je bio zabrinut za svoju bezbednost nakon što je prethodno primio pretnje smrću, tvrdi njegov kolega.

– Samuel je razljutio neke roditelje pokazujući deci sliku golog proroka Muhameda tokom predavanja o slobodi govora. Nakon toga je počeo da prima pretnje.

Policija je u petak popodne ubila osumnjičenog koji je odbijao da ispusti oružje preteći policajcima, ali se još uvek ne zna da li je video snimak koji je delila muslimanska zajednica.

Emanuel Makron osudio je “islamistički teroristički napad”, a ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker sastaće se sa predstavnicima nastavnika i roditelja i očekuje se da će nakon toga objaviti poruku solidarnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Daily Mail

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike