Bajdenova "zver" se zaglavila u saobraćaju: Lider SAD odbio da se vozi autobusom, pa Londonom provozao opasnu limuzinu (VIDEO)

19.09.2022

09:37

0

Autor: N. Pavlović

Automobil je otporan na eventualni hemijski napad, vatru i mine, zahvaljujući blindiranom oklopu debljine 13 centimetara

Bajdenova "zver" se zaglavila u saobraćaju: Lider SAD odbio da se vozi autobusom, pa Londonom provozao opasnu limuzinu (VIDEO)
bajden-limuzina - Copyright Hannah McKey/Pool Photo via AP

Blindirana limuzina američkog predsednika Džoa Bajdena zaglavila se u gužvi u centru Londona uoči održavanja državne sahrane kraljcie Elizabete Druge.

Veliki broj svetskih zvaničnika okupio se u britanskoj prestonici kako bi odali poštu kraljici, a nadležni su saopštili da se očekuje dolazak oko milion ljudi.

Zanimljivo je da se političari prevoze specijalnim autobusima do Vestminsterske opatije, međutim, Bajdenu je bilo dozvoljeno da se vozi svojim automobilom koji se popularno naziva "zver".

AP Photo/Bernat Armangue, Pool
 

Dejli mejl prenosi da je američki lider možda trebalo da prihvati da se vozi autobusom pošto se zaglavio u saobraćajnoj gužvi. Mnogi okupljeni su mahali zastavama i pokušali da uslikaju povorku. Ipak, Bajden je sa suprugom Džil bezbedno stigao do Vestminstera gde se pridružio drugim zvanicama.

Dominic Lipinski/Pool via AP
 

Bajdenova zver

Automobil koji koristi američki predsednik Džo Bajden izgleda kao i mnogi drugi slične vrste, a u stvari je jedna vrsta svemirskog broda.

Predsednički automobil “Kadilak 1” po svojim karakteristikama predstavlja vrstu bunkera na četiri točka.

Automobil je otporan na eventualni hemijski napad, vatru i mine, zahvaljujući blindiranom oklopu debljine 13 centimetara. Težak je osam i po tona i napravljen tako da ne može da se prevrne u slučaju sudara.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

“Kadilak 1” je opremljen specijalnim sistemom za noćnu vožnju koji omogućuje bezbedno kretanje sa ugašenim farovima, u punoj brzini, i u potpunom mraku.

Gume su napravljene od specijalnog materijala i otporne su na raketni napad, a napravljene su tako da, ako u slučaju oštećenja budu neupotrebljive, auto može nastaviti vožnju.

Stakla na automobilu su sačinjena od pet slojeva, ukupne debljine 13 centimatara.

Prozore nije moguće otvoriti, izuzev onoga do vozača, ali i taj ne više od osam centimetara.

Predsednički automobil ima turbo dizel motor od 6.600 kubika, ali zbog svoje težine ne može da razvije brzinu veću od 100 kilometara na sat.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Troši litar goriva na svakih 500 metara, a rezervoar je napravljen od materijala otpornog na vatru.

Automobil predsednika SAD opremljen je vrhunskim elektronskim sistemom i satelitskim telefonom, što predsedniku omogućava stalni, direktni kontakt sa svojim zamenikom i Pentagonom i kontrolu vojnih i nuklearnih potencijala zemlje.

Najnoviji predsednički automobil, piše agencija Ansa, dostavljen je američkoj tajnoj službi 2018 godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike