Putinovo naređenje na snagu stupa odmah, retko ko je pošteđen: Šta podrazumeva delimična mobilizacija i ko je obuhvaćen njom?

21.09.2022

10:01

0

Jutrošnje obraćanje ruskog predsednika uznemirilo je zapadne političare koji su odmah počeli da traže način da odgovore na njegove odluke

Putinovo naređenje na snagu stupa odmah, retko ko je pošteđen: Šta podrazumeva delimična mobilizacija i ko je obuhvaćen njom?
putin - Copyright 24sedam/Profimedia

Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina odjeknulo je svetom što zbog pominjanja nuklearnog oružja koje je spreman da upotrebi, što zbog toga što je naredio delimičnu mobilizaciju ruskih rezervista.

- Branićemo teritorijalni integritet Rusije svim raspoloživim sredstvima, pa i nuklearnim - ne blefiram!  Rusija će, kao i do sada, zaustaviti sve koji teže da vladaju svetom, prete raspadu i porobljavanju države. Parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije - rekao je Putin.

Predsednik Rusije istakao je i da ciljevi vojne operacije u Ukrajini ostaju isti.

- Glavni ciljevi operacije ostaju nepromenjeni: LNR je u potpunosti oslobođena, a DNR delimično. Specijalna operacija je bila neophodna radi borbe protiv nacizma u Ukrajini - istakao je Putin.

Šta tačno podrazumeva delimična mobilizacija?

Delimična vojna mobilizacija nije nepoznat termin i koristi se praktično u celom svetu, ali se u određenim crtama razlikuje od zemlje do zemlje.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

U ovom slučaju to znači da će rezervisti Rusije biti pozvani u vojsku, ataj proces, kako je saopštio Putin, počinje odmah.

Vojna služba u Rusiji je obavezna i svi muškarci od stari od 18 do 27 godina idu u vojsku 12 meseci.

Ukoliko neko pokuša da izbegne služenje vojnog roka, može da završi u zatvoru na dve godine.

Putinova najava delimične mobilizacije usledila nakon što je Državna duma, donji dom moskovskog parlamenta, u utorak izmenila zakon o vojnoj službi, kojim se pooštravaju kazne za kršenje vojne službe kao što su dezertiranje i utaja.

Prema nacrtu zakona, oni koji izbegavaju služenje vojnog roka ili prekrše službeno vojno naređenje mogli bi da budu poslati u zatvor na 15 godina. Poslanici Državne dume i senatori pripremili su i izmene Krivičnog zakonika kojima se predlaže do pet godina zatvora za uništavanje ili neoprezno oštećenje naoružanja i vojne opreme tokom rata, prenela je državna novinska agencija RIA Novosti.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ubrzo nakon Putina javnosti se obratio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je naglasio da Rusija ima ogromne mobilizacione resurse i saopštio da će tokom delimične mobilizacije biti pozvano 300.000 rezervista.

Mobilizacija se odnosi na one sa prethodnim vojnim iskustvom. Ne pozivaju se ljudi koji služe obaveznu vojsku niti studenti. Pozvani će proći kroz obuku pre nego što budu raspoređeni.

Andrej Kartapolov, šef Komiteta za odbranu Dume, rekao je da bi diplomci vojnih odseka mogli biti pozvani u okviru delimične mobilizacije ako su tražene njihove specijalnosti.

- Ako su njihovi diplomci vojnih škola traženi, oni mogu biti pozvani. Ako nisu, mogu bezbedno da rade za dobro svoje domovine u preduzećima odbrambene industrije - rekao je Kartapolov novinarima.

Kremlj objavio dekret

Pres služba Kremlja objavila je dekret o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji.

AP Photo
 

U skladu sa saveznim zakonima od 31. maja 1996. br. 61-FZ "O odbrani", od 26. februara 1997. br. 31-FZ "O mobilizacionoj obuci i mobilizaciji u Ruskoj Federaciji" i od 28. marta 1998. br. 53- Savezni zakon "O vojnoj dužnosti i vojnoj službi" donosi se odluka:

1. O objavljivanju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji od 21. 09. 2022.

2. Pozivaju se građani Ruske Federacije na služenje vojnog roka za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije. Državljani Ruske Federacije pozvani na vojnu službu mobilizacijom imaju status vojnog lica na službi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru.

3. Nivo plate za državljane Ruske Federacije pozvane na vojnu službu mobilizacijom u Oružane snage Ruske Federacije odgovara nivou plate za vojno osoblje koje služi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru.

4. Ugovori o odsluženju vojnog roka koje su zaključila vojna lica važe do isteka perioda delimične mobilizacije, osim u slučajevima otpuštanja vojnih lica iz vojne službe po osnovu utvrđenom ovom uredbom.

AP photo
 

5. Utvrditi u periodu delimične mobilizacije sledeće osnove za otpuštanje iz vojne službe vojnih lica koja služe vojnu službu po ugovoru, kao i državljana Ruske Federacije pozvanih na vojnu službu radi mobilizacije u Oružane snage Ruske Federacije:

a) po godinama - po navršenju starosne granice za služenje vojnog roka;

b) iz zdravstvenih razloga - u vezi sa njihovim priznavanjem vojnolekarske komisije nesposobnim za vojnu službu, izuzev vojnih lica koja su izrazila želju da nastave vojnu službu na vojnim dužnostima koje mogu zameniti navedena vojna lica;

v) u vezi sa stupanjem na snagu sudske presude o izricanju kazne zatvora.

6. Vladi Ruske Federacije:

a) da finansira aktivnosti za delimičnu mobilizaciju;

Profimedia
 

b) preduzima neophodne mere za zadovoljavanje potreba Oružanih snaga Ruske Federacije, drugih trupa, vojnih formacija i organa u periodu delimične mobilizacije.

7. Najviši zvaničnici konstitutivnih entiteta Ruske Federacije obezbeđuju regrutaciju građana na vojnu službu za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije u broju i u rokovima koje odredi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije za svaki konstitutivni entitet Ruske Federacije.

8. Omogućiti građanima Ruske Federacije koji rade u organizacijama vojno-industrijskog kompleksa pravo na odlaganje od regrutacije na vojnu službu radi mobilizacije (za period rada u ovim organizacijama). Kategorije građana Ruske Federacije kojima se daje pravo na odlaganje i postupak za njegovo odobravanje utvrđuje Vlada Ruske Federacije.

9. Ova uredba stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike