Si Đinping poručio članicama ŠOS: Važno je da ne dozvolimo spoljnim silama da isprovociraju „obojene revolucije"

16.09.2022

11:20

0

Autor: 24sedam

Predsednik Kine obratio se liderima država koji su se okupili povodom samita Šangajske organizacije za saradnju

Si Đinping poručio članicama ŠOS: Važno je da ne dozvolimo spoljnim silama da isprovociraju „obojene revolucije"
AP22259306428963 - Copyright Uzbekistan Presidential Press Service via AP

Kineski predsednik Si Đinping obratio se zemljama članicama Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i pozvao ih da se međusobno podržavaju u pokušajima da zaštite svoju bezbednost i da se suprotstave naporima spoljnih sila da na njihovoj teritoriji organizuju takozvane „obojene revolucije“.

- Treba međusobno podržavati napore da se zaštite bezbednost i interesi razvoja. Važno je da ne dozvolimo spoljnim silama da isprovociraju „obojene revolucije", da se zajedno suprotstavimo mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja ni pod kakvim izgovorima - rekao je predsednik Kine na sednici lidera zemalja ŠOS u užem sastavu.

Takođe je pozvao sve države da se pridruže „Globalnoj bezbednosnoj inicijativi", koju je predložila Kina.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Si Đinping

Tokom jučerašnjeg razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju Si je poručio da je Peking spreman da zajedno sa Moskvom povede svet koji se menja na put održivog razvoja.

Samit ŠOS održava se u uzbekistanskom gradu Samarkandu 15. i 16. septembra.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Na prošlogodišnjem samitu ŠOS-a u Dušanbeu pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike