"Nema nazad": Putin poslao poruku Zapadu zbog nelegalnih sankcija, pa ukazao na egoizam Evropske unije

16.09.2022

10:04

0

Ruski predsednik je pričao o sankcionom ratu protiv Moskve, o povlašćenosti EU i uspostavljanju novog svetskog poretka

"Nema nazad": Putin poslao poruku Zapadu zbog nelegalnih sankcija, pa ukazao na egoizam Evropske unije
AP22259318855934 - Copyright Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin već drugi dan boravi u uzbekisanskom gradu Samarkand u kom se održava samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Prilikom obraćanja liderima organizacije ruski predsednik je istakao da je ŠOS otvoren za saradnju sa celim svetom i izrazio nadu da će Zapad odustati od sanckija koje štete celoj planeti.

- U našoj politici nema nikakvog egoizma i nadamo se da će i drugi učesnici u ekonomskoj saradnji graditi politiku na istim principima, da će prekinurti da koriste instrumente protekcionizma, nelegalnih sankcija i ekonomskog egoizma zarad svojih ciljeva - rekao je Putin na zasedanju Saveta šefova država članica ŠOS u proširenom sastavu.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

On je pozdravio i odluku o ukidanju sankcija za izvoz ruskog đubriva, ali je izrazio zabrinutost zbog toga što se "ispostavlja da njega mogu da dobiju samo zemlje Evrope, a ne i najsiromašnije države".

- Upečatljiv primer tog egoizma jeste odluka Evropske komisije o ukidanju sankcija za rusko đubrivo. Znamo koliko je đubrivo važno za rešavanje prehrambenog problema. Samu odluku o ukidanju sankcija, naravno, pozdravljamo. Ipak, ispostavlja se da su te sankcije, u skladu s objašnjenjem Evropske komisije od 10. septembra ove godine, ukinute samo za zemlje članice Evropske unije. Ispostavlja se da samo oni mogu da dobiju naše đubrivo. A šta je sa zemljama u razvoju, s najsiromašnijim zemljama sveta? - rekao je Putin.

Nema nazad

Osim toga, Putin je istakao da se u svetskoj politici i ekonomiji uočavaju fundamentalne transformacije, koje imaju nepovratni karakter.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Sve se jasnije ispoljava rastuća uloga novih centara moći, koji međusobno sarađuju ne na osnovu nekakvih pravila nametnutih spolja, koja niko nije video, nego na opštepriznatim principima vladavine međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, zaštite ravnopravne i nedeljive bezbednosti, poštovanja suvereniteta, nacionalnih vrednosti i uzajamnih interesa - kazao je ruski lider.

Nakon svega toga predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev saopštio je da je započeta procedura prijema Belorusije u tu organizaciju, kao i da će Iran danas potpisati memorandum o statusu zemlje-partnera u dijalogu ŠOS-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike