Iz Jermenije stiglo upozorenje: Sukob sa Azerbejdžanom mogao bi da preraste u rat!

14.09.2022

12:47

0

Dve zemlje koje se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha međusobno se optužuju za započinjanje niza graničnih sukoba kasno uveče 12. septembra

Iz Jermenije stiglo upozorenje: Sukob sa Azerbejdžanom mogao bi da preraste u rat!
Ilustracija - Copyright El Ministerio armenio de Defensa via AP

Jermenija je danas upozorila da postoji rizik da sukobi sa Azerbejdžanom u kojima je stradalo više osoba prerastu u rat i pozvala velike sile da obrate više pažnje na "tešku situaciju koja bi mogla da dovede do još jednog velikog sukoba u bivšem Sovjetskom Savezu".

Zamenik jermenskog ministra spoljnih poslova Parujr Hovhanisjan rekao je za Rojters da je do sada u sukobima koji su izbili 12. septembra ubijeno oko 50 jermenskih vojnika, dok su tri civila ranjena.

On je rekao da bi i broj poginulih i broj ranjenih mogao značajno da poraste.

Na pitanje koliki je rizik da dođe do potpunog rata, on je odgovorio da "postoji jasan rizik".

- Znate koliko je krhka situacija u našem regionu - rekao je Hovhanisjan i ocenio da situacija eskalira.

U međuvremenu, jermenska komesarka za ljudska prava Kristina Grigorijan rekla je da je oko 2.750 osoba evakuisano iz sela u Jermeniji koja se nalaze u blizini granice, zbog, kako tvrdi, granatiranja koje vrše azerbejžanske snage, dodaje TASS.

AP Photo/File
 

Kako je navela u saopštenju, većinu raseljenih čine žene, deca i stariji, kao i osobe sa invaliditetom.

Jermenija i Azerbejdžan, koji se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, međusobno se optužuju za započinjanje niza graničnih sukoba kasno uveče 12. septembra.

Novi sukobi izbili su između azerbejdžanskih i jermenskih trupa jutros, prenosi ruska novinska agencija TASS pozivajući se na jermensko ministarstva odbrane.

Portparol jermenskog ministarstva je saopštio da je Azerbejdžan upotrebio dronove, artiljeriju i minobacače na granici dve države gde je situacija, prema njegovim rečima, i dalje napeta, prenela je agencija RIA Novosti.

U borbama na granici između Jermenije i Azerbejdžana tokom jučerasnjeg dana poginulo je oko 100 vojnika, a novi napadi sa obe strane podstiču su strahove oko obnavljanja širih neprijateljstva između ovih dugogodišnjih protivnika, prenosi AP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike