Solarni paneli i vetroturbine sve jeftniji: Prelazak na obnovljive izvore energije uštedeo bi svetu bilione

14.09.2022

13:54

0

Cene gasa su porasle zbog sve veće zabrinutosti oko snabdevanja energijom, a istraživači kažu da sada „prelazak na zeleno" ima ekonomskog smisla

Solarni paneli i vetroturbine sve jeftniji: Prelazak na obnovljive izvore energije uštedeo bi svetu bilione
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije mogao bi da uštedi svetu čak 12 biliona dolara do 2050. godine, kaže studija Univerziteta u Oksfordu.

U izveštaju se navodi da je pogrešno i pesimistično tvrditi da je brz prelazak na čistije izvore energije skup.

Cene gasa su porasle zbog sve veće zabrinutosti oko snabdevanja energijom, ali istraživači kažu da sada „prelazak na zeleno" ima ekonomskog smisla zbog pada troškova obnovljivih izvora energije.

- Čak i ako negirate postojanje klimatskih promena, trebalo bi da budete u skladu sa onim što zagovaramo - rekao je za Bi-Bi-Si njuz profesor Dojn Farmer sa Instituta za novo ekonomsko razmišljanje pri školi Oksford Martin.

- Naš centralni zaključak jeste da treba da idemo punom brzinom sa tranzicijom na zelenu energiju jer će nam to uštedeti novac - rekao je on.

Nalazi izveštaja zasnovani su na posmatranju istorijskih podataka o cenama obnovljivih izvora energije i fosilnih goriva, a zatim na modeliranju njihovih verovatnih promene u budućnosti.

Profimedia
 

Podaci za fosilna goriva datiraju iz 2020. godine i prikupljani su u poslednjih više od 100 godina i pokazuju da se nakon uzimanja u obzir inflacije i nestabilnosti tržišta cena nije mnogo promenila.

Obnovljivi izvori energije postoje tek nekoliko decenija, tako da o njima ima manje podataka, ali u to vreme stalna poboljšanja tehnologije značila su da su troškovi solarne energije i energije vetra brzo pali.

Očekivanje izveštaja da će cena obnovljivih izvora energije nastaviti da pada zasnovano je na „verovatnom” modelovanju uz korišćenje podataka o tome koliko su ogromne investicije i ekonomija učinile druge slične tehnologije jeftinijim.

- Naše najnovije istraživanje pokazuje da će sve uvođenje sve više ključnih zelenih tehnologija nastaviti da smanjuje njihove troškove, i što brže to budemo radili, više ćemo uštedeti“, kaže dr Rupert Vej, glavni autor izveštaja iz Smith School of Enterprise and the Environment .

Vetar i solarna energija su već najjeftinija opcija za nove energetske projekte, ali ostaju pitanja o tome kako najbolje uskladištiti energiju i uravnotežiti mrežu kada promene vremena dovedu do pada proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike