Globalni nivo mora porašće za 30 centimetara: Šta god da uradimo, ne možemo to sprečiti

30.08.2022

17:15

0

Naučnici nisu mogli da procene kada će se to desiti, ali smatraju da će biti do kraja veka

Globalni nivo mora porašće za 30 centimetara: Šta god da uradimo, ne možemo to sprečiti
profimedia-0709556154 - Copyright Profimedia

Zbog otapanja leda na Grenlandu doći će do porasta globalnog nivoa mora za 30 centimetara, navodi novo istraživanje u kom se ističe da nema načina da se to zaustavi čak i ako dana budu stale emisije gasova staklene bašte.

Kako se navodi, gubitak leda na Grenlandu dovešće do porasta nivoa mora za 25 centimetara, bez obzira na sve druge scenarije globalnog zagrevanja.

Eksperti iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda pratili su promene u volumenu ledenog pokrivača na Grenlandu i oko njega i utvrdili su da će se sigurno otopiti oko 3,3 odsto tog pokrivača, što je ekvivalentno 110 biliona metričkih tona leda.

- Porast nivoa mora porašće zbog ovog procesa bez obzira na to što će se ovog veka dogoditi s klimatskim promenama - rekao je geolog Jason Boks iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda.

Naučnici nisu odredili vreme u kom će doći do porsta nivoa mora, ali se u istraživanju navodi da bi se to moglo dogoditi u bilo kom trenutku do kraja veka.

Ova otkrića usledila su nakon izveštaja o porastu nivoa mora za 2022. godinu, koje je ranije ove godine objavila američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Pixabay
Istraživači na Grenlandu

U izveštaju se navodi da se na obalama SAD u narednih 30 godina može očekivati ​​porast nivoa mora od 25 do 30 centimetara, što će uzrokovati 10 puta češće poplave zbog plima i omogućiti širenje olujnih udara dublje u unutrašnjost.

Grenland ima dovoljno leda da podigne nivo mora za sedam metara ukoliko bi se on sav otopio. Stručnjaci naglašavaju da porast nivoa mora od recimo 6 metara ne znači daće se ono ravnomerno podići širom sveta, odnosno da će taj proces dovesti do uništenja nekih područja, dok bi na drugim mestima nivo mora mogao i da opadne.

Višednevne neuobičajeno visoke temperature na severu Grenlanda izazvale su brzo topljenje leda. a u julu se samo u roku od tri dana otpopilo 6 milijardi tona leda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike