„Odlazi nakazni momak, dolazi nakazna dama": Medvedev ismejao britanske lidere posle izbora Liz Tras

08.09.2022

12:19

0

Nekadašnji ruski predsednik opisao je novu premijerku kao „nesposobnog i osrednjeg termonuklearnog rusofoba koji nema elementarne ideje o politici, istoriji, geografiji, ali želi da pobedi Rusiju u svemu”

„Odlazi nakazni momak, dolazi nakazna dama": Medvedev ismejao britanske lidere posle izbora Liz Tras
Dmitrij Medvedev - Copyright Yekaterina Shtukina, Sputnik, Photo via AP

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će nova britanska premijerka Liz Tras nastaviti „tradiciju“ koju je započeo njen prethodnik Boris Džonson završavajući svoj mandat „sramotno“.

Tras, bivša ministarka spoljnih poslova u Džonsonovoj konzervativnoj vladi, zvanično je postala premijerka ovog utorka.

Medvedev, koji trenutno služi kao zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, prokomentarisao je u sredu na društvenoj mreži Telegram smenu vlada u Velikoj Britaniji rečima „Odlazi nakazni momak, dolazi nakazna dama".

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Boris Džonson

On je novu premijerku opisao kao „nesposobnog i osrednjeg termonuklearnog rusofoba koji nema elementarne ideje o politici, istoriji, geografiji, ali želi da pobedi Rusiju u svemu”.

Bivši predsednik je dodao da Tras, treća premijerka u britanskoj istoriji, pokušava da imitira prvu, Margaret Tačer, „a da nema ni pet odsto njenih sposobnosti“, i da se nada da će rešiti energetsku krizu i rastuću inflaciju, koja su „rezultat njenih sopstvenih ludih vežbi sankcija“.

U svojoj prvoj izjavi u Dauning stritu Trasova je tvrdila da je energetsku krizu izazvao „Putinov rat“.

- Posvađaće se sa svima, propasti u svemu i otići u nemilost, kao i njena prethodnica, čupava Boriska. Čini se da je u Britaniji, koja je poznata po svojim tradicijama, nastala nova tradicija - napisao je Medvedev.

AP Photo/Frank Augstein
Liz Tras

Ranije u sredu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tvrdila je da izbor Liz Tras za premijerku signalizira „krizu demokratije“ i da njena pobeda na izborima torijevaca nema nikakve veze sa voljom naroda, „jer sistem indirektnih izbora dominira anglosaksonskim dvojcem.”

Trasova je postala poznata u Rusiji tokom svoje posete Moskvi u februaru, nekoliko dana pre početka vojne operacije u Ukrajini. Tadašnja ministarka spoljnih poslova pomešala je ruske regione Voronjež i Rostov sa ukrajinskim regionima i rekla svom kolegi Sergeju Lavrovu da London nikada neće priznati suverenitet Rusije nad ovim oblastima.

Prema izveštajima, tada ju je navodno ispravila Debora Bronert, ambasadorka Velike Britanije. Lavrov je sastanak sa ministrom spoljnih poslova opisao kao razgovor „sa gluvom osobom“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike