Erdogan upozorio Grčku: Turska neće doveka tolerisati ponašanje Atine

07.09.2022

10:37

0

Strpljenje Ankare je pri kraju

Erdogan upozorio Grčku: Turska neće doveka tolerisati ponašanje Atine
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Grčka koristi ostrva u Egejskom moru da uznemirava turske vojne avione, rekao je u utorak Redžep Tajip Erdogan, dodajući da Ankara neće tolerisati takvo ponašanje doveka.

- Kada dođe vreme, Turska bi mogla „naglo da dođe jedne noći“ i uzvrati - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Bosne i Hercegovine tokom posete toj balkanskoj zemlji.

Erdogan je rekao da „nije dobar znak" da grčki radari blokiraju turske avione, nazivajući takvo ponašanje Atine „pretećim". On je takođe optužio Grčku da koristi svoje vojne baze na ostrvima u Egejskom moru da ugrozi Ankaru.

- Ako se takve nelegitimne pretnje protiv nas nastave odatle, naše strpljenje će doći do kraja - dodao je predsednik.

- Kada dođe vreme, biće preduzete neophodne radnje - rekao je Erdogan. On, međutim, nije precizirao koje to tačno akcije Turska planira da preduzme.

Njegove reči su usledile kada je tursko ministarstvo spoljnih poslova uputilo pismo 25 članica EU, kao i visokom diplomati bloka Žozepu Borelju i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, u kojem je izneo turski stav o napetoj situaciji u Egejskom moru.

AP Photo/Manu Fernandez
Redžep Tajip Erdogan

U pismu, koje je takođe upućeno stalnim članicama Saveta bezbednosti UN i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, Atina se optužuje za kršenje nevojnog statusa ostrva u istočnom Egeju i za druge „protivpravne radnje“, javlja turska novinska agencija Anadolija.

Turska je takođe optužila Grčku da postavlja „maksimalističke zahteve“, posebno polažući pravo na 10 nautičkih milja vazdušnog prostora uprkos tome što njene teritorijalne vode u Egejskom moru pokrivaju samo područje od 6 nautičkih milja od bilo kog ostrva, tvrdi Ankara.

Atina je u međuvremenu osudila ono što je nazvala „nečuvenim“ pretnjama koje je uputila Ankara. Njeno ministarstvo inostranih poslova takođe je obećalo da će pokrenuti pitanje turskih izjava i pred NATO.

Turska je krajem avgusta optužila Grčku da je svoju protivvazdušnu odbranu ruske proizvodnje S-300 stavila na dva turska aviona tokom rutinskog leta iznad neutralnih voda. Grčki vojni izvori negirali su incident.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike