Grčka odgovorila Turskoj: Ankara narušava jedinstvo NATO

03.09.2022

20:50

0

"Odmah ćemo informisati saveznike i partnere"

Grčka odgovorila Turskoj: Ankara narušava jedinstvo NATO
flag-2817230_1920 - Copyright Pixabay

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Tursku da narušava jedinstvo NATO u posebno opasnom trenutku.

Grčka se neće pridružiti Turskoj u padu koja sadrži nečuvene i pretnje i primedbe koje su van svih granica, a događaju se na dnevnoj bazi, saopšteno je iz grčkog ministarstva.

- Odmah ćemo informisati saveznike i partnere sa sadržajem provokativnih saopštenja iz poslednjih nekoliko dana, kako bismo razjasnili ko podriva jedinstvo naše alijanse u veoma opasnom trenutku, saopšteno je iz grčkog Ministarstva.

Grčke vlasti dodaju da će „nastaviti da budu stub stabilnosti i bezbednosti za širi region, na bazi Međunarodnog prava i Međunarodnog pomorskog prava“.

NATO saveznici Grčka i Turska već dugo su u napetim međusobnim odnosima, a poslednje zaoštravanje dogodilo se krajem avgusta.

Tada je tursko Ministarstvo odbrane saopštilo kako je grčki PVO sistem S-300 nanišanio turske avione F-16, što je grčka strana demantovala.


Potom se retorika zaoštrila, pa je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio Grčku da je okupirala ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status, zapretivši da je Ankara spremna da uradi „ono što je potrebno“ kada dođe vreme. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike