Ko će naslediti Borisa Džonsona? Danas objavljivanje imena

05.09.2022

07:09

0

Konzervatici će danas objaviti rezultate glasanja, a kandidat koji postane novi lider stranke automatski postaje premijer

Ko će naslediti Borisa Džonsona? Danas objavljivanje imena
džonson-zelenski - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko

Ime naslednika Borisa Džonsona na čelu britanske vladajuće Konzervativne partije i mestu premijera biće saopšteno danas, nakon objavljivanja rezultata unutarpartijskog glasanja za jednog od dva kandidata - bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka i aktuelne ministarke spoljnih poslova Liz Tras.

Konzervatici će danas objaviti rezultate glasanja, a kandidat koji postane novi lider stranke automatski postaje premijer.

Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson trebalo bi sutra da preda ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, nakon čega će ona zvanično imenovati njegovog naslednika.

Ove godine biće prekršena tradicija da novi premijer bude pozvan na sastanak sa kraljicom u Bakingemsku palatu u Londonu, jer će ga ona, kako je najavljeno, zbog poteškoća sa kretanjem primiti u zamku Balmoral u Škotskoj, prenosi Bi-Bi-Si.

Do smene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podneo ostavku.

Prethodno je ostavke podnelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.

Džonson je mesecima bio na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila prtiv pandemije korona virusa, porasta troškova života, a pogotovo nakon što su procureli snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin zbog pandemije korona virusa.

Seriju ostavki članova vlade, međutim, pokrenuo je skandal zamenika šefa poslaničkog kluba Konzervativne stranke u donjem domu parlamenta Krisa Pinčera, koji je podneo ostavku pošto je priznao da se napio u jednom londonskom privatnom klubu, a zatim seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca.

Ako novi premijer odluči da ne raspiše prevremene izbore, sledeći redovni izbori bitće održani najkasnije u januaru 2025.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

 

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras je rekla da je ekonomskom debatom u zadnje dve decenije dominiralo pitanje distribucije prihoda. Ali, govoreći u nedelju ona je rekla:

-Ono što se desilo je da smo imali relativno nizak rast pa nismo imali više od prosečnih jedan odsto rasta i to je sputavalo našu zemlju – istakla je ona.

Tras je rekla, kako prenosi BBC, da je “pošteno” vratiti više novca onima koji više zarađuju kroz smanjenje poreza.

Tras, za koju se očekuje da danas bude imenovana za premijera, ranije je rekla šta bi prvo uradila ako bi danas postala premijer. Ona je navela da će već u prvoj sedmici na vlasti pokrenuti akciju s ciljem rešavanja problema rasta cena računa za struju i kako bi se povećale zalihe energenata.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike