"Zamislite da ste mu mama!": Agencija za sajber bezbednost plasirala "nemoguć zadatak", dečak (14) ga rešio kroz sat vremena!

04.09.2022

13:25

0

Autor: A. B.

Komemorativni novčić ograničene serije pušten je u prodaju u četvrtak za obeležavanje 75. godišnjice Australijske spoljne obaveštajne agencije za sajber bezbednost

"Zamislite da ste mu mama!": Agencija za sajber bezbednost plasirala "nemoguć zadatak", dečak (14) ga rešio kroz sat vremena!
1 - Copyright Printscreen / Twitter

Pametni 14-godišnji dečak razbio je četiri nivoa koda na komemorativnom novčiću od 50 centi koji je plasirala Australijska spoljna obaveštajna agencija za sajber bezbednost.

Tasmanski dečak je razbio šifru za samo sat vremena, što je šokiralo zvaničnike koji su verovali da su i te kako otežali rešavanje.

Australijska direkcija za signale (ASD) rekla je da se tragovi mogu pronaći na obe strane novčića i da je svaki sloj enkripcije sve teže rešiti.

 

 

Generalna direktorka ASD-a Rejčel Nobl govorila je o veoma talentovanom 14-godišnjaku koji je iznenadio sve.

- Postoji izazov da vidimo ko može ispravno da razbije sve slojeve, i, da li verujete, juče je novčić lansiran u 8.45 ujutro. Postavili smo naš veb obrazac i rekli: "Hej, ako mislite imate odgovore, popunite formular." I verovali ili ne, dečak, 14 godina star na Tasmaniji, bio je prva osoba koja je za nešto više od sat vremena rešila sva četiri sloja. Neverovatno. Možete li da zamislite da ste mu mama? Dakle, nadamo se da ćemo ga uskoro upoznati... da bismo ga regrutovali - kroz smeh je završila Nobl.

 

 

Komemorativni novčić ograničene serije pušten je u prodaju u četvrtak za obeležavanje 75. godišnjice ASD-a.

Samo 50.000 je iskovano za tu priliku i bilo je dostupno za kupovinu u Kraljevskoj kovnici Australije.

Nobl je rekla pre nego što je 14-godišnji dečak razbio šifru da bi svako ko bi mogao da ga "provali" može biti "prilično pozicioniran" za posao u ASD-u.

Međutim, dečak sa Tasmanije nije šifrovao sve kodove, pošto je generalni direktor otkrio da postoji tajni peti nivo novčića koji još niko nije razbio.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike