Sastanak SB UN o Ukrajini 22. septembra, Zaporoška nuklearna elektrana je prešla u vanredni režim rada

01.09.2022

21:41

0

Sva dešavanja u Ukrajini pratite uz 24sedam

Sastanak SB UN o Ukrajini 22. septembra, Zaporoška nuklearna elektrana je prešla u vanredni režim rada
Ukrajina Rusija - Copyright Pixabay AP/Andrew Kravchenko Leo Correa, Alastair Grant, file/Russian Defense Ministry Press Service

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godine -  sukob je ušao u 190. dan.

Rusija je odgovorila na sankcije Kanade. Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije stoji spisak nam ko se vidi da je uključila na stop-listu 55 građana Kanade.

Takođe, pres služba stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje saopštila je danas da je Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje 29. avgusta.

"Poslali smo članovima SB UN pismo sa informacijom ruskog ministarstva odbrane o ukrajinskom granatiranju Zaporožja 29. avgusta", navodi se u pismu.

Ruska misija pri UN je objavila na Tviteru da su tokom granatiranja ukrajinski dronovi kamikaze napali krov bloka broj jedan nuklearne elektrane.

Šta znamo do sada?

U  toku je 190. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Misija IAEA u Zaporožju

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.40 Berbok: Sankcije Rusiji  ostaju, sve i da Nemci izađu na ulice

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da Berlin mora da podrži Ukrajinu, čak i ako Nemci izađu na ulice zbog rastućih cena energenata.

- Ako dam obećanje ljudima u Ukrajini - mi smo uz vas, dokle god smo vam potrebni- onda želim to da ispunim. Bez obzira na to šta moji nemački birači mislili, ali ja želim da to ponudim narodu Ukrajine, rekla je Berbok.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

Dodala je da će sankcije Rusiji ostati na snazi i tokom zime, čak i ako političari budu suočeni sa nezadovoljnim građanima.

22.40 Sastanak SB UN o Ukrajini 22. septembra 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće 22. septembra sastanak o Ukrajini, navedeno je u programu rada objavljenom na sajtu SB UN.

Sastanak će biti održan na temu "Održavanje mira i bezbednosti Ukrajine".

media.un.org
 

 

22.10 Zaporoška nuklearna elektrana je prešla u blaži vanredni režim

Šef vojno-civilne administracije grada Energodara Aleksandar Volga izjavio je za televiziju „RBK“ da je Zaporoška nuklearna elektrana prešla u vanredni režim rada.

„Nuklearna elektrana je prešla u blaži vanredni režim rada usled pada proizvodnje struje. Peti blok je trenutno bez napajanja, u toku je restrukturiranje. Šesti energetski blok radi normalno“, rekao je Volga.

21.45 Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila redovni sastanak Saveta bezbednosti UN za 6. septembra zbog situacije u zaporoškoj nuklearki, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Rusija predlaže da se tom prilikom sasluša obraćanje predsednika Međunarodne agencija za atomsku energiju Rafaela Grosija, nakon posete Zaporoškoj nuklearnoj centrali.

AP Photo/John Minchillo, Pool
 

 

20.00 Putin: Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom posete Kalinjingradu.

Putin je rekao da su nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine, kada je smenjen proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, stanovnici Donjecka i velikog dela Luganska i Krima odbili da priznaju puč.

- Protiv njih započet je rat i vođen osam godina. Naš zadatak, misija naših vojnika i milicije Donbasa je da zaustavimo ovaj rat i zaštitimo narod. I da, naravno, zaštitimo samu Rusiju, jer su na teritoriji današnje Ukrajine počeli da stvaraju antirusku enklavu koja preti našoj zemlji. Naši momci se bore da zaštite narod Donbasa i samu Rusiju. 

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

17.40 - Grosi napustio nuklearku Zaporožje

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji vodi misiju agencije u poseti ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, napustio je nuklearku, saopštivši da je prikupljeno mnogo informacija.

Misija IAEA, na čelu sa Grosijem, stigla je u danas u Zaporožje, a šef delegacije ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" i zaposleni u Zaporoškoj NE sproveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju nuklearke i pokazali delove oštećene tokom granatiranja ukrajinskih trupa.

Twitter/Euromaidan Press
 

 

16.45 - Britanija obezbeđuje Ukrajini podvodne dronove

Velika Britanija će ukrajinskoj vojsci obezbediti šest podvodnih dronova za traženje mina, saopštila je danas pres-služba ukrajinskog Generalštaba.

Prema ukrajinskoj strani, radi se o lakim autonomnim vozilima dizajniranim za upotrebu u plitkoj vodi, koji efikasno rade na dubini do 100 metara kako bi detektovali, lokalizovali i identifikovali mine pomoću seta senzora, prenosi agencija RIA Novosti.

- Da bi se otkrile ruske mine u vodama kod obala Ukrajine, u zemlju će biti poslato šest autonomnih vozila za traženje mina. Tri će biti obezbeđena iz skladišta Oružanih snaga Velike Britanije, a još tri će biti kupljena, naveo je ukrajinski Generalštab u objavi na Fejsbuku.

 

 

16.05 - Finska vojno pomaže Ukrajini sa još 8,3 miliona evra

Finska će donirati vojnu opremu u iznosu od 8,3 miliona evra Ukrajini, čime je ukupni iznos donacija Helsinkija Kijevu poratao na 92,3 miliona evra od početka ruskog napada, saopštio je danas portparol ministarstva odbrane Finske.

- Ukrajinska defanzivna borba se nastavlja, i potreba za pomoći je i dalje velika - kazao je ministar odbrane Finske Anti Kaikonen.

14.11 - Finska drastično smanjila izdavanje turističkih viza Rusima

Finska je od danas drastično smanjila broj izdatih viza ruskim državljana, u znak solidarnosti sa Ukrajinom.

Finska, koja ima najdužu granicu sa Rusijom od svih članica EU, objavila je ovu odluku u avgustu usled pritiska političara i građana da se ograniči kretanje ruskih turista kroz nordijsku zemlju.

- Važno je da pokažemo da, u vreme kada Ukrajinci pate, normalan turizam ne bi trebalo da se nastavi kao da je sve uobičajeno - rekao je šef diplomatije Peka Havisto tokom sastanka ministara EU u Pragu u sredu.

14.05 - Tim IAEA stigao u NE Zaporožje

13.58 - Makron: Treba nastaviti dijalog sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je za nastavak dijaloga sa Rusijom, kako bi se sprečila eskalacija sukoba u Ukrajini, ali je istovremeno i obećao bezrezervnu podršku Kijevu u potencijalno "dugom ratu".

Makrona su kritikovali Ukrajina i istočnoevropski saveznici, jer su njegovu politiku videli kao dvostruku - s jedne strane je podržavao Kijev nakon napada Rusije, ali je s druge strane zadržao dijalog s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

- Moramo se pripremiti da dugotrajan rat - rekao je Makron.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

12.00 - Lavrov: Rusija će obezbediti neutralan rad misije IAEA

Rusija čini sve što je u njenoj moći da osigura bezbednost misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je naveo da ruske vlasti čine sve da ovo postrojenje bude bezbedno, da funkcioniše i da zadaci misije budu izvršeni u skladu sa planovima.

11.06 - Poginulo 13 radnika ministarstva za vanredne situacije DNR

Najmanje 13 radnika Ministarstva za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) poginulo je danas, a devet ih je povređeno u granatiranju ukrajinskih trupa u selu Rubci.

U saopštenju se navodi da se grupa pripadnika ministarstva koja je obavljala zadatke u selu Rubci u Krasnolimanskom okrugu, našla pod artiljerijskom vatrom oružanih snaga Ukrajine.

11.04 - Podoljak: Rusi gađaju rutu misije IAEA

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljski optužio je danas ruske snage za napade na grad Energodar u čijoj se blizini nalazi nuklearna elektrana Zaporožje koju danas treba da poseti misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

9.00 - Ukrajinske jurišne trupe iskrcale se u rejon Energodara

Ukrajinske trupe iskrcale su se kod Energodara na jugu Ukrajine, rekao je danas načelnik proruske uprave tog grada u čijoj se bilzini nalazi nuklearka Zaporožje, Aleksandar Volga.

Prema njegovim rečima, jedinice Oružanih snaga Ukrajine uspele su da blokiraju obližnje odmaralište, prenosi RIA Novosti.

Član proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da je uikrajinski jurišni tim pokušao da sleti u blizinu Energodara "kako bi sprečio misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da stignu u nuklearku Zaporožje.

Naveo je da je ukrajinski tim, prema informacijama sa terena, prešao reku Dnjepar i da pokušava da uspostavi uporište na obali, prenosi Tas s.

7.56 - Rusija: Imamo dokaze da su Ukrajinci gađali Zaporožje

Pres služba stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje saopštila je da je Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje 29. avgusta.

"Poslali smo članovima SB UN pismo sa informacijom ruskog ministarstva odbrane o ukrajinskom granatiranju Zaporožja 29. avgusta", navodi se u pismu, preneo je TAS S.

Ruska misija pri UN je objavila na Tviteru da su tokom granatiranja ukrajinski dronovi kamikaze napali krov bloka broj jedan nuklearne elektrane.

Nuklearka Zaporožje se nalazi u ukrajinskom gradu Energodaru i kontrolišu je ruske trupe.

Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.
 

7.30 - Misija IAEA za danas planira posetu nuklearki Zaporožje

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

Tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo bi danas da stigne u nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi ispitali bezbednosnu situaciju u postrojenju s obzirom na svakodnevno granatiranje za koje se međusobno optužuju ruska i ukrajinska strana.

Tim IAEA stigao je juče u grad Zaporožje, a direktor Agencije Rafael Grosi rekao je da je misija "tehnička" i da je njen cilj da se spreči nuklearni akcident.

Dodao je da će poseta stručnjaka IAEA postrojenju trajati nekoliko dana.

Poslednja dva reaktora nuklearke prošle nedelje su bila isključena sa elektro-mreže nakon što su u požaru oštećeni električni vodovi, zbog čega je prekinuto snabdevanje električnom energijom.

Zaporoška nuklearna elektrana, koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra i najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta.

7.15 - Miler: Rusija ima rezerve gasa za 100 godina

Rusija ima rezerve gasa za narednih sto godina, a ove zime u skladištima će biti rekordne količine gasa, rekao je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

"Naši ruski potrošači imaće pristup jeftinoj energiji. Ključno je znati da domaći potrošaci imaju dobar razlog da budu optimisti kada je reč o budućnosti snabdevanja gasom. Zato što imamo rezerve za narednih 100 godina. A znamo da će neka naša polja koja su u razvoju biti operativna i da će snabdevati zemlju gasom do 2120. godine", rekao je Miler.

On je dodao da takvi pokazatelji omogućavaju izgradnju novih postrojenja za proizvodnju gasa na Jamalu.

Gasprom priprema rekordne rezerve gasa u podzemnim skladištima za ovu zimu, a trenutno su ona popunjena 92 odsto. Ove godine Gasprom je već proizveo više od 288 milijarde kubnih metara gasa od čega je oko 155 milijardi otišlo na domaće tržište, rekao je Miler.
 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike