Nariškin o smrti Gorbačova: "Sada mu je Bog sudija - perestrojka je odavno postala istorija, ali se svet i dalje nosi sa njenim posledicama"

31.08.2022

20:06

0

Nariškin je konstatovao da je Gorbačovu palo u deo da vodi zemlju u veoma teškom periodu

Nariškin o smrti Gorbačova: "Sada mu je Bog sudija - perestrojka je odavno postala istorija, ali se svet i dalje nosi sa njenim posledicama"
Sergej Nariškin - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Mihail Gorbačov se suočio sa brojnim unutrašnjim i spoljnim izazovima i nije našao adekvatan odgovor na njih, izjavio je šef Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

- Preminuo je Mihail Sergejevič Gorbačov – bivši predsednik SSSR-a i poslednji generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Izražavam duboko saučešće njegovoj porodici i prijateljima - rekao je Nariškin, objavljeno je na Telegram kanalu Ruskog istorijskog društva čiji je predsednik.

Prema njegovim rečima, perestrojka je odavno postala istorija, ali se svet i dalje nosi sa njenim posledicama.

Nariškin je konstatovao da je Gorbačovu palo u deo da vodi zemlju u veoma teškom periodu i da se suoči sa mnogim spoljnim i unutrašnjim izazovima na koje, kako ocenjuje, nije pronađen adekvatan odgovor.

- Sada mu je Bog sudija. A period perestrojke i kasniji raspad SSSR-a još dugo će biti predmet temeljnog istraživanja istoričara, politikologa i pravnika - poručio je Nariškin.

Mihail Gorbačov preminuo je 30. avgusta u 92. godini nakon teške i duge bolesti. Biće sahranjen u subotu, 3. septembra, na Novodevičjem groblju u Moskvi, saopštila je njegova ćerka Irina za ruske medije.

Blinken: Gorbačov promenio tok istorije čovečanstva


Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je danas da žali zbog smrti Mihaila Gorbačova, za koga kaže da je promenio tok istorije čovečanstva.

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
 


- Žalimo za odlaskom Gorbačova, čoveka čija je otvorenost promenila tok ljudske istorije. Nikada nije izgubio veru u transformativnu moć angažovanja i dijaloga. Njegov život je snažan podsetnik da sve može da se postigne kada ideale pretvorimo u realnost - naveo je Blinken na Tviteru.

Sahrana poslednjeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova biće održana u subotu 3. septembra na Novodevičjem groblju u Moskvi.
Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike