Nemci se opraštaju od Gorbačova! Merkelova: On je promenio moj život

31.08.2022

09:22

0

Zahvalni su mu na ujedinjenju Nemačke

Nemci se opraštaju od Gorbačova! Merkelova: On je promenio moj život
gorbacov merkel copy - Copyright AP Photo/Ivan Sekretarev/Profimedia

Nemački političari reagovali su danas na vest o smrti Mihaila Gorbačova uz reči zahvalnosti za njegov doprinos nemačkom ujedinjenju.

- Nemačka ostaje zahvalna njegovom odlučujućem doprinosu nemačkom ujedinjenju, i poštuje njegovu hrabrost zbog demokratskog otvaranja i približavanja istoka i zapada. Ostaće upamćen po svojoj velikoj viziji zajedničke i miroljubive Evrope - istakao je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Profimedia
Frank-Valter Štajnmajer

Ukazao je da je Gorbačov poslednjih godina patio što se njegov san nije obistinio.

- Danas je taj san u ruševinama, razrušen brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu - podvukao je Štajnmajer.

Kancelar Olaf Šolc ocenio je da je Gorbačov bio hrabar reformator i državnik, koji je omogućio demokratiju u mnogim delovima Evrope, ali i ponovno ujedinjenje Nemačke.

Vicekancelar Robert Habek ukazao je da je Gorbačov umro u vreme novih tenzija Rusije i Zapada.

- To još jednom pokazuje da istoriju pišu ljudi. Kada bi Rusija imala više državnika poput Gorbačova koji bi se zalagali za kurs detanta, približavanja i zajedničkog razmišljanja, imali bi drugačiji razvoj - ocenio je on.

AP Photo/Petr David Josek
Olaf Šolc

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok rekla je da je nasleđe Gorbačova okončanje Hladnog rata i ujedinjena Nemačka.

- Žalimo za državnikom kojem smo večno zahvalni - istakla je ona.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, najemotivnije se oprostola, i istakla da je Gorbačov bio „jedinstveni svetski političar“.

Saopštila je da je primila vest o njegovoj smrti sa velikom tugom.

- Gorbačov je pisao svetsku istoriju. On je pokazao kako pojedini državnici mogu promeniti na bolje svet - naglasila je Merkel.

- Bez Gorbačove hrabrosti za glasnošću i perestrojkom, to jest otvorenošću i reformama, ne bi bila moguća mirna revolucija u DDR-u. I danas mogu još osetiti strah koji sam imala zajedno sa sunarodnicima u DDR-u 1989.godine da li će ponovo, kao i 1953. tenkovi izaći na ulice kada smo uzvikivali „mi smo narod“ i kasnije „mi smo jedan narod“. Taj put, međutim, nije bilo tenkova, nisu ispaljeni hici. Umesto toga Gorbačov je rukovodstvu DDR-a poručio „ko kasni, njega kažnjava život“ - napisala je ona.

Angela Merkel; Profimedia
Angela Merkel

Gorbačov se nije suprostavljao, kaže, zahtevu građana za slobodom u DDR-u.

- Štaviše, on je dozvolio da ponovo ujedinjena Nemačka postane članica NATO. Gorbačov je moj život u osnovi promenio. I to neću nikada zaboraviti - podvukla je Merkelova.

U reagovanjima iz Austrije predsednik Aleksander van der Belen ocenio je da je Gorbačov bio „čovek mira i veliki vizionar".

- Gotovo niko kao on nije obeležio protekli vek, ali posebno našu današnju Evropu. Njegovo nasleđe ostaje i važnije je nego ikada - napisao je Van der Belen na tviteru.

Austrijski kancelar Karl Nehamer naglasio je da je Gorbačov bio taj koji je doprineo najznačajnije približavanje istoka i zapada posle pada Čeličnog zida u Evropi i doveo do kraja Hladnog rata.

Šef austrijske diplomatije Alekander Šalenberg podvukao je da je Gorbačov doprineo miroljubivom novom poretku Evrope u proteklih 30 godina.

- On je prepoznao signale vremena i bio je veliki državnik - naglasio je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike