Berbok predlaže da se obustavi izdavanje višegodišnjih viza građanima Rusije: "Proveravati za koje ih svrhe Rusi dobijaju"

30.08.2022

17:54

0

Predložena mera bi, kako je rekla, bila „dobar most“ za rešavanje unutrašnjih nesuglasica u EU

Berbok predlaže da se obustavi izdavanje višegodišnjih viza građanima Rusije: "Proveravati za koje ih svrhe Rusi dobijaju"
AP22196332077542 - Copyright AP Photo/Andreea Alexandru

Nemačka vlada predlaže Evropskoj uniji (EU) da suspenduje sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, saopštila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na konferenciji za novinare posle zatvorene sednice vlade.

- Moj predlog je, i mislim da postoji dobar razlog za to: da jasno stavimo do znanja da suspendujemo sporazum o viznim olakšicama (sa Rusijom), rekla je Berbokova, napominjući da bi taj potez isključio mogućnost da građani Rusije u Nemačkoj dobiju višegodišnje šengenske vize. Istovremeno, ona je naglasila da će vlasti zemalja EU ubuduće pažljivije proveravati za koje svrhe Rusi dobijaju vize.

Istovremeno, šefica nemačkog ministarstva spoljnih poslova je istakla da se Nemačka ne samo geografski nalazi u srcu Evrope, već se to odnosi i na razgovore o mogućoj zabrani izdavanja viza ruskim građanima. Berbokova je napomenula da neke zemlje EU zahtevaju potpuni prestanak izdavanja viza Rusima, dok druge države, naprotiv, smatraju da je takav korak neprikladan. Predložena mera bi, kako je rekla, bila „dobar most“ za rešavanje unutrašnjih nesuglasica u EU.

Ipak, šefica nemačkog MIP-a je pojasnila da je neophodno sačuvati mogućnost dobijanja šengenskih viza za studente i osobe koje se, prema njenim rečima, progone u Rusiji iz političkih razloga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike