Odmotava se klupko oko skandala sa Tviterom: Mask citirao navode uzbunjivača, tehnološki gigant se brani novim informacijama

30.08.2022

15:42

0

Podnošenje zahteva je najnovija salva u Maskovoj borbi da odustane od ugovora dok on čeka na probni postupak koji je zakazan za sredinu oktobra

Odmotava se klupko oko skandala sa Tviterom: Mask citirao navode uzbunjivača, tehnološki gigant se brani novim informacijama
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Jae C. Hong

Pravni tim Ilona Maska citirao je navode uzbunjivača na Tviteru u novom zahtevu da se raskine Maskov sporazum o kupovini Tvitera za oko 44 milijarde dolara, navodi se u dokumentu koji je podnet Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) u ponedeljak.

Podnošenje zahteva je najnovija salva u Maskovoj borbi da odustane od ugovora dok on čeka na probni postupak koji je zakazan za sredinu oktobra na Tviteru kako bi rešio da li dođe do preuzimanja.

Maskov argument da se povuče od kupovine, sa kojom je pristao u aprilu, uglavnom se zasniva na navodima da mu Tviter nije pružio tačne informacije o broju naloga za "spam botove" na platformi čime je prekršio ugovore o uslovima.

Profimedia
 

U žalbi bivšeg šefa obezbeđenja Tvitera Pejtera Zatka, koju su prošle nedelje objavili Vašington post i CNN, on je naveo da je kompanija podložna hakovanju stranih vlada i da nije u skladu sa dekretom o saglasnosti Federalne trgovinske komisije (FTC) iz 2011. za poboljšanje sigurnost na platformi.

Uzbunjivač raskrinkava Tviter: Kako je kompanija ugrozila nacionalnu bezbednost SAD i koliko je u ova otkrića umešan Mask

Takođe je naveo da kompanija ne predstavlja tačno broj "spam robota" na nalogu na osnovu broja dnevnih aktivnih korisnika koji se mogu unovčiti.

- Ove tvrdnje, ako su istinite, pokazuju da je Tviter prekršio sledeće odredbe Sporazuma o spajanju, dajući tako strankama Mask pravo da raskinu Sporazum o spajanju - napisali su Maskovi advokati u podnesku SEC-a.

Portparol Tvitera citirao je pismo koje je kompanija podnela u utorak kao odgovor na Maskov poslednji zahtev. U pismu Tvitera taj se argument naziva "nevažećim i pogrešnim" prema uslovima sporazuma.

- Zasnovan je isključivo na izjavama treće strane koje su, kako je Tviter ranije naveo, prožete nedoslednostima i netačnostima i nemaju važan kontekst - navodi se u pismu.

AP Photo/Gregory Bull
 

Nakon što je žalba podnesena prošle nedelje, portparol Tvitera nazvao ju je "lažnim narativom o Tviteru i našoj praksi privatnosti i bezbednosti podataka koji je prožet nedoslednostima i netačnostima i nema važan kontekst".

Maskov pravni tim se oslanja na Zatkovo obelodanjivanje: 

- Maskovi advokati su pozvali Zatka nakon što je obelodanjivanje prijavljeno. Potvrdili su u izjavi u ponedeljak uveče da je Zatku uručen sudski poziv od Maska u suđenju protiv Tvitera i da će se povinovati da se pojavi na svedočenju.

- On nije dao svoja uzbunjivačka otkrića odgovarajućim vladinim telima da bi koristio Masku ili da bi naštetio Tviteru, već da bi zaštitio američku javnost i akcionare Tvitera - rekli su Zatkovi advokati.

Žalba je navodno poslata SEC-u, FTC-u i Ministarstvu pravde, kao i u nekoliko kongresnih odbora. Zatko bi trebalo da se pojavi pred Odborom za pravosuđe Senata 13. septembra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike