U poplavama u Avganistanu poginulo skoro 100 ljudi: Divlje bujice ostavile nekoliko hiljada građana bez krova nad glavom (VIDEO)

23.08.2022

14:22

0

Zemlja se u poslednjih 10 dana bori sa vodom posle obilnih kiša

U poplavama u Avganistanu poginulo skoro 100 ljudi: Divlje bujice ostavile nekoliko hiljada građana bez krova nad glavom (VIDEO)
Tan2022-8-22_101611782_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Shafiullah Zwak

U poplavama koje su pogodile Avganistan poginulo je najmanje 95 ljudi, dok je nekoliko stotina povređeno, a na hiljade domova oštećeno, saopštile su u utorak vlasti ove zemlje.

Smrtni slučajevi su zabeleženi u 10 provincija u proteklih 10 dana, saopštile su vlasti, dok zemlja pokušava da se oporavi od ekonomske i humanitarne krize koja je pogoršana sankcijama Zapada uvedenim nakon što su se talibani vratili na vlast prošle godine.

Ekstremne nepogode došle su u vreme kada se i susedni Pakistan suočava sa obilnim poplavama. Tamošnja uprava za katastrofe saopštila je da je u poplavama od sredine juna poginulo 820 ljudi, pri čemu je skoro 320.000 kuća oštećeno ili uništeno, kao i 129 mostova.

Avganistanski zamenik ministra za upravljanje katastrofama Mavlavi Šarafudin Muslim rekao je za Si-En-En da je hitna pomoć u hrani poslata u mnoga područja pogođena poplavama i da su humanitarne organizacije obećale da će isporučiti hitnu pomoć, ali to možda neće biti dovoljno.

- Zima uskoro stiže i ove pogođene porodice, među kojima su žene i deca, nemaju skloništa u kojima bi mogli da žive. Sva njihova poljoprivredna gazdinstva i voćnjaci ili su potpuno uništeni ili im je žetva oštećena - rekao je Muslim.

- Ako se ovim ljudima ne pomogne da se vrate u normalu, njihova situacija će se definitivno pogoršati u narednim nedeljama i mesecima.

Tanjug/AP Photo/Shafiullah Zwak
 

Avganistan je nedavno pogođen nizom prirodnih katastrofa i ekstremnih vremenskih prilika, uključujući zemljotres u junu koji je ubio više od 1.000 ljudi.

Muslim je pozvao humanitarne organizacije, Ujedinjene nacije i globalnu zajednicu da pomognu Avganistancima pogođenim poplavama ne samo hitnom pomoći u vidu hrane, skloništa i lekova, već i da pomognu na duži rok pošto su mnogi ljudi izgubili svoje domove, sredstva za život i pristup pijaćoj vodi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike