Ovako se Nemačka sprema za zimu i štednju energije: Prvo počinju od stepenica!

28.08.2022

21:22

0

Autor: N. Pavlović

Brojne robne kuće preduzimaju potrebne mere

Ovako se Nemačka sprema za zimu i štednju energije: Prvo počinju od stepenica!
nemačka-stepenice - Copyright AP Photo/Michael Probst

Velike robne kuće i tržni centri širom Nemačke počeli su da isključuju pokretne stepenice ili da ograničavaju njihovu upotrebu, u naporima da uštede električnu energiju, prenosi Bild.

U nekoliko prodavnica lanca "Saturn", koji prodaje elektroniku, stepenice ne rade, a u robnim kućama "Karstadt" i "Galeria Kaufhof" se isključuju tokom jutra i večeri. "Ikea" takođe razmatra slične korake.

Berlin je 25. avgusta objavio na koji način će zemlja štedeti gas tokom nadolazeće zime, a pod tim merama se podrazumeva i smanjenje grejnih temperatura u kancelarijama i javnim zgradama, sa izuzetkom bolnica. Tako će te prostorije moći da se greju kada temperatura padne na 19 umesto 20 stepeni.

Ukrasna i reklamna rasveta će se isključivati od 22 sata do 6 ujutru, a vlasnici lokala bi trebalo da se ustručavaju da im vrata budu dugo otvorena. Predviđeno je da mere stupaju na snagu postepeno od 1. septembra do 1. oktobra. U planu je i isključenje grejanja u hodnicima, foajeima i tehničkim prostorijama javnih zgrada i zabrana grejanja bazena privatnih kuća na gas.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike