Putin odobrio novu Pomorsku doktrinu, a evo šta to znači

31.07.2022

11:47

0

Istakao je da najnovija dešavanja zahtevaju adekvatne i odlučne akcije Rusije

Putin odobrio novu Pomorsku doktrinu, a evo šta to znači
putin1 - Copyright AP Photo/Dmitri Lovetsky

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je novu rusku Pomorsku doktrinu, za koju je rekao da ocrtava granice i blasti nacionalnih interesa zemlje.

- Odobrena je nova ruska Pomorska doktrina. Otvoreno smo odredili granice i oblasti ruskih nacionalnih interesa, kako ekonomskih tako i vitalnih strateških oblasti. Pre svega, to su naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltički i Kurilski moreuz. Mi ćemo svim sredstvima čvrsto obezbediti njihovu zaštitu - naglasio je Putin na Glavnoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu.

AP Photo/Dmitri Lovetsky
 

Kako je istakao ruski lider, sposobnosti Ratne mornarice su ovde ključna reč.

- Ona je u stanju da se brzo suprotstavi svima onima koji se usude da zadiru u naš suverenitet i slobodu i uspešno i časno izvršava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kom delu svetskog okeana - rekao je Putin.

Istakao je da najnovija dešavanja zahtevaju adekvatne i odlučne akcije Rusije.

- Sadašnji uslovi zahtevaju da preduzmemo adekvatne, brze i odlučne akcije. Siguran sam da je sadašnja generacija mornara i oficira pouzdan i trajni oslonac otadžbine. Za sve nas otadžbina je svetinja i njena zaštita je uzvišena dužnost i suština života svakog od nas - rekao je ruski predsednik.

Naveo je da će isporuka najsavremenijih hipersoničnih raketnih sistema "Cirkon" oružanim snagama Rusije početi u narednim mesecima, a da će fregata "Admiral Gorškov" biti prvi nosilac tog naoružanja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike