Putin tačno zna šta radi, a Zelenski je u ulozi: Kakve poruke šalju ruski i ukrajinski predsednik i zbog čega ovaj drugi izgleda kao amater

30.06.2022

07:21

0

Stručnjak za komunikaciju Marko Burazor protumačio je za 24sedam govor tela i ponašnje lidera dveju sukobljenih država

Putin tačno zna šta radi, a Zelenski je u ulozi: Kakve poruke šalju ruski i ukrajinski predsednik i zbog čega ovaj drugi izgleda kao amater
putin zelenski1 copy - Copyright Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Više od četiri meseca, koliko traje specijalna vojna operacija Rusije u susednoj zemlji, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski konstantno je pred očima javnosti. Iz dana u dan, on pokušava da pošalje svetu poruku o neophodnosti ukrajinske pobede, o stradanju naroda i izazovima sa kojima se suočava vojska koja se bori protiv "ruskih agresora". 

Nakon što se obratio destinama stranih parlamenata zahvaljujući na pomoći i konstantno tražeći još, u isto vreme ne želevši da prizna da bi sukob mogao da okonča ukoliko bi pristao na pregovore, i pošto je Kijev dobio nekoliko stotina milijardi dolara u vojnoj pomoći, ispostavilo se da mu ni to nije dosta i da uvek pronalazi razlog da se ponovo nađe na malim ekranima, društvenim mrežama i drugim platformama.

Ista poruka provlači se od početka sukoba u njegovim obraćanjima, a od 24. februara, kada je najavljen početak vojne operacije, drastično se promenio i njegov stil. 

Zelenski je odbacio elegantni stil predsednika i zamenio ga kostimom vojnika. Konstantno ga možemo videti u svim prilikama u maslinastozelenskoj majici, kojoj povremeno doda i prsluk sa maskirnim motivima, a kojom očigledno želi da pošalje poruku.

Zelenski je u ulozi

Stručnjak za komunikaciju Marko Burazor protumačio je za 24sedam govor tela ukrajinskog predsednika, osvrnuvši se u prvi mah na njegov stil oblačenja.

- Što se tiče oblačenja Zelenskog, on otpočetka priča da je Ukrajina u ratu i oblači se u skladu sa tim. On pokušava da se prikaže kao da aktivno učestvuje u ratnim dejstvima, kao predsednik glavnokomandujući. Sve vreme je obučen u tu maslonastozelenu kombinaciju i kao glumac on je u toj ulozi. Činjenica je da je on glumac komičar i kao takav je i postao predsednik. Ceo svet je bio šokiran kad je on pobedio, jer je jedan komičar došao na čelo ozbiljne zemlje - kaže Burazor i dodaje:

Ludovic Marin, Pool via AP
Vladimir Zelenski

- On iz uloge predsednika nije izašao kada su borbe počele. On je, dakle, u ulozi. Malo se ponaša kao državnik, a više kao glumac u ulozi predsednika. Osim toga, njegovi prvi video-snimci bili su krajnje katastrofalni, amaterski i kao da se nije pripremio. I kadar iz kog je snimao bio je diskutabilan. 

Sagovornik našeg portala smatra i da Zelenski preteruje u broju obraćanja i da ga ima previše, čime se poruka koju pokušava da pošalje gubi i ima manji značaj.

- Generalno njegovog obraćanja ima previše. On svaki dan poziva, traži, moli, sa jedne strane prekorava saveznike i nesaveznike, obećava pobedu, izgovara svašta nešto što slabi poruku koju hoće da pošalje. Jedno bi bilo da on stvarno sa ratišta pošalje video u kom ima neku kratku i konciznu poruku koja će biti emitovana jednom u nedelju dana, ali da ima neki povod. A on ovako stalno iz svoje kancelarije šalje poruku da mu je dosadno. Njega svuda ima, a svi ti koji ga savetuju možda smatraju da je bitno da bude vidljiv, ali moj utisak je da time slabe poruku - objašnjava stručnjak za komunikaciju.

Putin zna šta radi

Sa druge strane, prema Burazorovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin nastavio je da radi isto što i ranije, da se obraća samo kad ima nešto važno da kaže i zbog toga ceo svet pomno prati svaki njegov govor, analizirajući svaku njegovu reč.

Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Putin se ponaša onako kako bi trebalo da se ponaša. Kada se najavljuje da će on da se obrati, svi iščekuju šta će on reći. Svaka njegova rečenica se secirala i tumačila, vagalo se šta je mislio rekavši to. Ređe pojavljivanje jača poruku. On radi ono što oduvek radi - kaže Burazor.

Dok Zelenski uglavnom pokušava da bude maskota Ukrajine i sinonim za nju, predsednik Rusije ima ljudstvo koje se umesto njega bavi manje važnim stvarima.

Tako skoro svakodnevno možemo čuti kako Igor Konačenkov, portparol Ministarstva odbrane, taksativno saopštava uspehe ruske vojske, dok se ministar odbrane Sergej Šojgu nalazi u prvom planu samo kada obavlja dužnosti kao što je obilazak vojnika na terenu.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov oglašava se povodom diplomatskih pitanja, dok se portparolka njegovog ministarstva Marija Zaharova bavi odgovaranjem na pitanja koja su od manjeg značaja, što i portparol Kremlja Dmitrij Peskov obavlja umesto predsednika.

- Putin ima tim u kom svako ima svoju ulogu - Konašenkov, Šojgu, Lavrov, Peskov, Zaharova - dok se u Ukrajini ne vidi niko osim Zelenskog - zaključuje Burazor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike