SAD pritiskaju EU, a same debelo plaćaju Moskvi: Rusija i dalje zarađuje milijarde od trgovine sa Amerikom

27.08.2022

09:52

0

Neki američki uvoznici navodno dobijaju alternativne materijale negde drugde, ali mnogi drugi nemaju takav izbor

SAD pritiskaju EU, a same debelo plaćaju Moskvi: Rusija i dalje zarađuje milijarde od trgovine sa Amerikom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stotine raznih vrsta nesankcionisane ruske robe vredne milijarde dolara nastavljaju da pristižu u američke luke, izvestio je u četvrtak Asošijejted pres.

U izveštaju se ističe da je od februara u američke luke iz Rusije stiglo preko 3.600 pošiljki drveta, metala, gume i druge robe.

- To je značajan pad u odnosu na isti period 2021. godine, kada je stiglo oko 6.000 pošiljki, ali to i dalje predstavlja više od milijardu dolara prometa mesečno - napisao je AP, dodajući da teret stiže u američke luke skoro svaki dan.

Takođe je navedeno da bi „zabrana uvoza određenih artikala verovatno nanela više štete tim sektorima u SAD nego u Rusiji“.

Neki američki uvoznici navodno dobijaju alternativne materijale negde drugde, ali mnogi drugi nemaju takav izbor.

Isporučeni artikli su „jasno legalni i Bajdenova administracija ih čak i ohrabruje“, navodi se u izveštaju. Međutim, u nekim slučajevima može biti teško razaznati poreklo proizvoda koji se isporučuju iz ruskih luka. Na primer, američke energetske kompanije nastavljaju da uvoze naftu iz Kazahstana preko ruskih luka, iako se ta nafta ponekad meša sa zabranjenim ruskim gorivom.

Rusija je ključni izvoznik metala poput aluminijuma, čelika i titanijuma, rekao je za AP ekonomista Morgan Stenlija Džejkob Nel, objašnjavajući da bi prekid te trgovine mogao dramatično da podigne cene za Amerikance koji se već bore sa inflacijom.

- Osnovna ideja sankcija je da pokušavate da se ponašate na način koji nanosi više bola drugoj strani, a manje bola sebi - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike