Nuklearka Zaporožje ponovo radi; Poljanski: Nadamo se da Ukrajinci neće granatirati misiju IAEA

25.08.2022

21:37

0

Pratite sva dešavanje u Ukrajini uz 24sedam

Nuklearka Zaporožje ponovo radi; Poljanski: Nadamo se da Ukrajinci neće granatirati misiju IAEA
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

Prošlo je već pola godine otkako je otpočela vojna intervencija Rusije u Ukrajini, a sukob traje već 183 dana.  Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara naveo, objavljujući da je naredio otpočinjanje, kako je rekao, "specijalne vojne operacije", da su njeni ciljevi zaštita stanovništva Donbasa koje je izloženo genocidu, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje bezbednosnih pretnji po Rusiju. Istovremeno, upozorio je da će, ako se neko umeša, odgovor Rusije biti trenutan i da će "dovesti do takvih posledica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili".

Ove nedelje obeležen je Dan nezavisnosti Ukrajine.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je proslavu Dana nezavisnosti Ukrajine sa Noći veštica.

Sukobi u Zaporoškoj oblasti ne jenjavaju. 

Šta znamo do sada?

U  toku je 183. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Zelenski pozvao zapadne zemlje da svim Rusima zabrane ulazak na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta
 

23.35 Poljanski: IAEA bi mogla uskoro da poseti Zaporožje

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) mogla bi da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje krajem avgusta ili početkom septembra, izjavio je večeras prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitri Poljanski za TV kanal Sojovjev, a preneo TAS S.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je veoma blizu mogućnosti da pošalje misiju u najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, rekao je jutros generalni direktor te agencije Rafael Grosi za TV Frans 24.

22.30 - Zelenski: Primorati Rusiju da povuce snage iz Zaporožja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svetska tela moraju da deluju mnogo brže da primoraju ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

- Svaki minut koji ruska vojska provede u nuklearnoj elektrani je rizik koji može da izazove globalnu nuklearnu katastrofu - naveo je Zelenski u svom video obraćanju, preneo je Rojters.

21. 50 -  Melitopolj: U kući vođe ukrajinskog ogranka sekte Nova generacija (čiji rad je proglašen za nepoželjan u Rusiji) pronađeno je oružje i municija.

 

 

22.39 - Poljanski: Nadamo se da Ukrajinci neće granatirati misiju IAEA u Zaporoškoj nuklearki

Rusija se nada da će kijevske snage imati dovoljno pameti da ne gađaju misiju IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, iako među njima ima grupa koje ne kontroliše centralna komanda, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusij u UN Dmitrij Poljanski.

- Mislim da će se to (poseta) održati u najskorije vreme, krajem avgusta-početkom septembra, u toku su aktivne pripreme - rekao je Poljanski u emisiji „Solovjov uživo“.

AP Photo/John Minchillo, Pool
 


Prema njegovim rečima, misija će biti tehničke prirode, a u njoj će biti tehnički specijalisti, uključujući i one iz „Rosatoma“ i Ukrajine.

- Oni će procenjivati situaciju u stanici. Bezbednost. Mere koje treba preduzeti. Dati preporuke. To nije istražna grupa, to je grupa za procenu stanja stanice - objasnio je diplomata.
Poljanski je izrazio nadu da će delegacija biti bezbedna.

21.05 - U borbama je poginulo pet pripadnika snaga DNR, dok je 12 ranjeno


U prethodna 24 časa ukrajinske snage su ispalile više od 250 projektila iz višecevnih bacača raketa „Himars, BM-21 „Grad“ i BM-27 „Uragan“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađana su područja pet naselja DNR. U granatiranju su poginula dva civila, a četiri su ranjena. Oštećene su 22 stambene zgrade i tri objekta civilne infrastrukture.

U borbama je poginulo pet pripadnika snaga DNR, dok je 12 ranjeno.

20.44 - Bela kuća: Rusija treba da demilitarizuje oblast oko Zaporožja

Rusija bi trebalo da pristane da se demilitarizuje zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, koja je u ruskim rukama još od marta, rekla je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Ona je rekla novinarima da je danas tokom razgovora sa Volodimirom Zelenskim američki predsednik DŽozef Bajden ponovio da pruža podršku Ukrajini protiv Ruske agresije, preneo je Rojters.

Pixabay
 

 

20.23 - Zelenski razgovarao s Bajdenom, zahvalan na podršci i pomoći

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je imao odličan razgovor sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom i zahvalio mu je na bezrezervnoj podršci.

- Zahvalan sam američkom predsedniku što pomaže ukrajinskom narodu, kako na polju bezbednosti, tako i na polju finansija. Razgovarali smo o daljim koracima na putu pobede nad agresorom i važnosti da se Rusija označi odgovornom za ratne zločine - naveo je Zelenski.

19.12 - DNR: Ukrajinska vojska gađala hemijsku fabriku

Trafostanica na teritoriji hemijskog kombinata "Stirol" u ukrajinskom gradu Gorlovki, koji je pod ruskom kontrolom, gori nakon granatiranja ukrajinske vojske, a u plamenu je i krov zgrade na teritoriji državnog preduzeća "Transamijak", rekao je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

- Prema najnovijim podacima, kao rezultat ukrajinskog granatiranja na teritoriji firme ''Stirol'' gori trafo-stanica, kao i krov zgrade. Ekipe Ministarstva za vanredne situacije izašle su na lice mesta - napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti.

19.00 - Nuklearka Zaporožje ponovo radi

Poslednji dalekovod nuklearne elektrane Zaporožje u ukrajinskom gradu Energodaru, koji je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo radi nakon što je isključen sa mreže ranije u toku dana, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), citirajući zvaničan Kijev.

- Ukrajina nam je saopštila da najveća nuklearka u Evropi Zaporožje, koja je najmanje dva puta ispadala sa elektrodistribucione mreže tokom dana, ponovo radi - rečeno je iz IAEA, preneo je Rojters.

U regulatornom telu UN za nuklearnu energiju kažu da se još ne zna tačan razlog ispadanja sa mreže.

18.56 - Hag traži da bude izuzet od sankcija do 1. januara

Glavni grad Holandije Hag tražiće da privremeno bude izuzet od evropskih sankcija Rusiji, jer pokušava da na vreme nađe zamenu za Gasprom.

Sankcije EU nalažu svim državama članicama evropskog bloka da okončaju postojeće ugovore sa ruskom kompanijom do 10. oktobra.

18.50 - DNR: Ukrajinska vojska gađala hemijsku fabriku

Trafostanica na teritoriji hemijskog kombinata "Stirol" u ukrajinskom gradu Gorlovki, koji je pod ruskom kontrolom, gori nakon granatiranja ukrajinske vojske, a u plamenu je i krov zgrade na teritoriji državnog preduzeća "Transamijak", rekao je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

"Prema najnovijim podacima, kao rezultat ukrajinskog granatiranja na teritoriji firme ''Stirol'' gori trafo-stanica, kao i krov zgrade. Ekipe Ministarstva za vanredne situacije izašle su na lice mesta", napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti.

Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre samoproglašene DNR je ranije izvestio da su Gorlovku danas granatirale ukrajinske trupe, a da su za to koristili granate kalibra 155 mm NATO i rakete tipa "grad".

Prihodko je rekao da su u tom napadu dve osobe ubijene, a četiri ranjene. Među ranjenima je i dvoje dece, čija je majka poginula u granatiranju, dodao je.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

17.17 - Dva energetska bloka Zaporoške nuklearke isključena iz mreže

Dva energetska bloka Zaporoške nuklearne elektrane su isključena iz mreže zbog požara koji je nastao nakon granatiranja ukrajinske vojske i za sada radi jedan blok, rekao je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenij Balicki.

On je dodao da je nakon gašenja požara jedan blok pušten u rad, a drugi se priprema za ponovno aktiviranje, kao i da je uspostavljeno snabdevanje strujom svih gradova i rejona Zaporoške oblasti.

16.34 - Državna duma Rusije: Dalje naoružavanje Ukrajine stvara rizik od nuklearne katastrofe

Savet Državne dume Rusije pozvao je Ujedinjene nacije i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da zatraže od Kijeva da pod hitno prekine da granatira teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.

U saopštenju je, takođe, zatraženo da se prekine isporuka naoružanja Ukrajini, jer se stvara rizik od izbijanja nuklearne katastrofe.
Savet Državne dume se obratio i građanima Ukrajine s molbom da osveste posledice politike Kijeva.

- Obraćamo se građanima Ukrajine s molbom da osveste strašne posledice zločinačke i provokacione politike kijevskog režima - navedeno je u saopštenju.

16.30 - Makron pozvao IAEA da što pre pošalje misiju u Zaporožje

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da pošalje ekspertsku misiju u nuklearnu elektranu Zaporožje što je pre moguće, saopštila je danas Jelisejska palata.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

16.27 - NE Zaporožje isključena sa ukrajinske mreže

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je iz električne mreže, objavio je ukrajinski državni energetski operater.

15.02 - Kanada obećala da će vratiti Nemačkoj preostalih pet turbina Severnog toka 1

Kanada će se držati svog plana i vratiti Nemačkoj pet preostalih turbina Severnog toka 1 koje su bile na održavanju u Montrealu, potvrdila je ove nedelje kanadska vlada.

Otava je u julu odobrila izuzetak od sankcija ruskoj naftnoj i gasnoj industriji, dozvoljavajući vraćanje prve turbine za gasovod Nemačkoj. Međutim, ruski snabdevač gasom Gasprom odbio je da prihvati turbinu zbog tehničkih problema i dokumentacije koja fali.

14.44 - Putin povećava broj vojnika: Potpisao novi važan ukaz

13.56 - Austriju će ruski gas ove godine da košta 10 milijardi evra

Austrija će ove godine platiti 10 puta više za ruski gas nego ranije, prognozira direktor "Neos Lab" Lukas Sustaler.

Od januara do maja Austrija je platila 3,4 milijarde evra za ruski gas, što je skoro koliko je platila tokom cele prošle godine.

Sustaler, na osnovu tog podatka, kaže da bi u ovoj godini izdaci za ruski gas mogli dostići 10 milijardi evra.

AP Photo/Czarek Sokolowski, File
 

13.14 - Britanija nudi tehničku ekspertizu za obnovu Ukrajine

Velika Britanija će pružiti tehničku ekspertizu Ukrajini u okviru novog paketa podrške i pomoći toj zemlji da obnovi infrastrukturu i saobraćajnu mrežu oštećenu tokom sukoba sa Rusijom.

Britanski eksperti će pomoći sa svojim tehničkim znanjem u obnovi aerodroma, pista i luka, prenosi Rojters.

Takođe će pomoći u obučavanju zaposlenih u vazduhoplovnom sektoru, rekao je danas britanski ministar saobraćaja Grent Šeps.

12.40 - Rusija priznala da je pogodila železničku stanicu u Čaplinama

Rusko Ministarstvo odbrane priznalo je danas da su ruske snage izvele raketni napad na železničku stanicu u ukrajinskom gradu Čapline i uništile voz sa 200 ukrajinskih rezervista.

- Raketni sistem "Iskander" uništio je voz sa 200 ukrajinskih rezervista na železničkoj stanici Čaplino u Dnjepropetrovskoj oblasti - stoji u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je u napadu uništeno i 10 jedinica vojne tehnike, prenosi RIA Novosti.

12.36 - Grosi: Moskva i Kijev se slažu da treba poslati misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporožje

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Moskva i Kijev se slažu da narednih dana treba poslati misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporošku nuklearnu centralu, dogovor je blizu, saopštio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

Grosi se nalazi u radnoj poseti Parizu, gde je sa predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o situaciji oko Zaporoške nuklearne centrale.

12.03 - Bašele pozvala Putina da zaustavi napade na Ukrajinu

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele, pozvala je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi oružane napade na Ukrajinu i istakla da nuklearna elektrana Zaporožje mora da se demilitarizuje.

- Međunarodna zajednica mora da insistira na dokumentaciji kako bi jednog dana mogla da dokaže ratne zločine - rekla je Bašele u govoru povodom završetka svog mandata, prenosi agencija Rojters.

10.52 - Eksplozija u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji

 

 

10.40 - Berbok: Ne znamo da li je moguća pobeda u ovom ratu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok nije sigurna da li je moguće da Ukrajina pobedi u ovom ratu.

- Takva je brutalna realnost - kazala je u intervjuu javnom servisu ZDF.

Ona je istakla da je potrebno to razumeti i tokom jeseni i zime dalje isporučivati oružje u cilju podrške Ukrajini.

10.27 - Ukrajinske trupe ponovo raketirale most Antonovski preko Dnjepra kod Hersona

Ukrajinske trupe izvele su novi raketnI napada na most Antonovski preko Dnjepra kod Hersona, a ruski protivvazdušni sistem je delovao, izjavio danas zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je za RIA Novosti rekao da je napad odbijen i da je most ostao netaknut.

Antonovski most je jedini preko Dnjepra u Hersonu i povezuje taj grad sa levom obalom Dnjepra, posebno sa gradom Aljoški.

Tokom leta most više puta granatiran, a Privremena uprava Hersonske oblasti saopštila je da je granatiranje izvedeno iz američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS.

9.58 - Evropa će izgubiti 21 milijardu evra zbog ograničenja ulaska za građane Rusije

AP Photo/Pascal Bastien
 

Evropa će izgubiti 21 milijardu evra zbog ograničenja ulaska za građane Rusije, izjavio je predsednik Državne dume Volodin.

- Spuštajući gvozdenu zavesu oko svojih zemalja, zbog sopstvene gluposti i neznanja, kažnjavaju sami sebe - rekao je on

Volodin je podsetio da 80 odsto svetske populacije ne podržava sankcije Rusiji, što znači da ruski turisti imaju koga da posete.

- Ali još bolje je da razvijamo sopstvenu infrastrukturu. Imamo ogroman broj prelepih mesta - dodao je Volodin.

9.26 - Pentagon: SAD razmatra mogućnost isporuke borbenih aviona Kijevu

SAD razmatraju mogućnost isporuke borbenih aviona Kijevu, ali konačna odluka još nije doneta, saopštio je na brifingu u Pentagonu zamenik američkog ministra odbrane za politička pitanja Kolin Kol.

Pixabay
 

Istovremeno, kako je Kol naglasio, "trenutni prioritet” Vašingtona je da "Ukrajinci mogu da koriste letelice koje sada imaju kako bi uticali na tok aktuelnog sukoba”.

- Što se tiče aviona u budućnosti, na primer, četvrte generacije, oni bi Ukrajini mogli biti isporučeni tek za nekoliko godina - dodao je portparol Pentagona.

9.00 - DNR: Četiri civila poginula u ukrajinskom napadu

Četiri civila su poginula tokom proteklog dana u ukrajinskim artiljerijskim napadima na prostoru samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštile su vlasti DNR,a prenosi TASS.

- Tokom proteklog dana, između 08:00 časova 24. avgusta i 08:00 časova 25. avgusta, četiri osobe su poginule, a još 14 civila je ranjeno u ukrajinskim granatiranjem širom Donjecke Narodne Republike - saopštili su zvaničnici Teritorijalne odbrane na Telegram kanalu.

U utorak su vlasti saopštile da je zgrada administracije lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina u Donjecku oštećena tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, javili su ruski mediji.

Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok)
 

7.33 - Tokom granatiranja Gorlovke od strane ukrajinskih snaga povređeno je dvoje dece, dok im je majka poginula.

7.30 - Borbe oko Nikolajeva

U pravcu Nikolajeva ruska vojska izvodi napad na ukrajinske položaje u selima Partizansko i Ljubino. Vazdušna opasnost je bila aktivna cele noći u Nikolajevskoj oblasti.
Ukrajinski mediji pišu da se borbe vode duž cele linije razdvajanja u Harkovskoj oblasti.

7.20 - Ukrajina tvrdi: Najmanje 22 osobe poginule u ruskom napadu na Čapline

Najmanje 22 osobe su poginule u ruskom raketnom napadu na železničku stanicu, u kojem je izgoreo putnički voz u ukrajinskom gradu Čapline, saopštili su vlasti u Kijevu, a prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danima upozoravao da bi Moskva mogla da pokuša da učini "nešto posebno okrutno" u danu kada je Ukrajina obeležila 31. godišnjicu nezavisnosti i tokom ove nedelje, navodi britanska agencija.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

U jednom trenutku, Zelenski je broj ranjenih procenio na oko 50, a zamenik šefa njegovog kabineta kasnije je saopštio da su 22 osobe povređene u napadu, u kojem je pogođeno pet vagona jednog putničkog voza.

- Čapline su danas naša tuga - poručio je Zelenski u večernjem video obraćanju naciji, na dan kada se takođe navršilo šest meseci od početka ruske invazije, navodi Rojters.

7.10 - Skoro 60 članica UN u deklaraciji zahteva prekid sukoba u Ukrajini

Nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održane sinoć, povodom šest meseci od početka rata u Ukrajini i Dana nezavisnosti te zemlje, 58 država usvojilo je zajedničku izjavu u kojoj zahtevaju hitan prekid neprijateljstava "iniciranih ruskom invazijom na Rusiju".

Među onima koji su podržali izjavu su zemlje Evropske unije, SAD, Velika Britanija, Gruzija, Turska, Švajcarska, kao i nekoliko zemalja Azije i Latinske Amerike, prenosi TASS.

Tekst dokumenta novinarima je u sedištu UN u Njujorku pročitao stalni predstavnik Ukrajine pri UN Serhij Kislica.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je tokom sednice Saveta bezbednosti upozorio da je "proglašena uzbuna" i ponovio da je veoma zabrinut zbog vojnih aktivnosti u području nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine, najvećeg evropskog atomskog postrojenja, prenosi Glas Amerike.

- Svaka dalja eskalacija mogla bi da dovede do samouništenja. Potrebno je obezbediti elektranu koja treba da bude organizovana kao civilna infrastruktura - rekao je Gutereš.

Govoreći o uticaju na cene hrane i goriva, naveo je da se posledice "besmislenog rata" osećaju s daleko van Ukrajine.

Ako ne stabilizujemo tržište đubriva 2022. godine, 2023. jednostavno neće biti dovoljno hrane“, upozorio je generalni sekretar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju putem video linka obavestio je učesnice sednice o raketnom napadu Rusije na železničku stanicu u ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsku.

On je pozvao ukrajinske saveznike da "pomognu okončanje ruske agresije", istakavši da je potrebno da Rusija odgovara za svoje postupke i stradanja koja je izazvala.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenznja usprotivio se obraćanju ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Rekao je da se ne protivi učešću ukrajinskog predsednika, već tome što zasedanju ne prisustvuje lično.

Trinaest članica Saveta bezbednosti odlučilo je da Zelenskom bude odobreno da se skupu obrati putem video linka, Rusija je bila protiv, a Kina uzdržana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24seda/Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike