Žene u ovoj zemlji moraju da dokazuju da su nevine: Ginekolog im specijalnom operacijom spasava živote

06.12.2021

09:29

0

- Ovo je naša lekarska dužnost - rekla je doktorka

Žene u ovoj zemlji moraju da dokazuju da su nevine: Ginekolog im specijalnom operacijom spasava živote
egipat-žene - Copyright Profimedia

Ginekološkinja koja nudi operacije rekonstrukcije himena ženama u ruralnom Egiptu kaže da na taj način spašava živote, iako svoje zahvate diskretno reklamira kao "uslugu zdravlja i lepote".

U konzervativnim društvima kao što je Egipat, "netaknuti" himen važna je potvrda devičanstva. Probijeni himen može dovesti do sramoćenja unutar mladine ili mladoženjine porodice. U najgorim slučajevima može podstaći takozvana ubistva iz časti koja obično počine rođaci žrtava.

- Ovo je naša lekarska dužnost - zaštititi devojke od ubistava i društvene stigme kojoj su izložene zbog himena - rekla je doktorka Lajla koja je koristila pseudonim kako bi mogla slobodno da govori o svom radu.

Hirurška popravka ili rekonstrukcija himena - poznata kao himenoplastika - legalna je u Egiptu, ali za većinu nepristupačna, košta i do 20.000 egipatskih funti (oko 1.120 evra), otprilike dvostruko više od prosečne mesečne plate.

Za žene u ruralnim područjima, gde su stavovi obično ultrakonzervativni, pristup ovom zahtevu je još teži.

Zdravstvene usluge su ograničene i malo žena ima sredstava za plaćanje operacije. Lajla redovno putuje u daleke egipatske provincije kako bi obavila himenoplastiku za otprilike trećinu uobičajene cene.

 

 

- Na svojoj Fejsbuk stranici objavljujem da idem u određenu pokrajinu određenog dana... Ljudi rezervišu termin, a ja radim operacije u njihovom domu. Postoje devojke koje ne mogu da pronađu lekare, a o ovoj temi je vrlo teško govoriti ili podići svest jer je to vrlo konzervativno društvo - rekla je.

U poslednjih devet godina, kaže, obavila je oko 1500 operacija, od čega je oko trećinu uradila besplatno za posebno ugrožene žene.

Egipatsko ministarstvo zdravlja i Nacionalno veće za žene, koji nemaju podatke o himenoplastikama ili ubistvima iz časti, odbili su da daju komentar.

Grupe za ljudska prava kažu da na Bliskom istoku i u južnoj Aziji svake godine hiljade žena ubiju članovi porodice ljuti zbog percipirane povrede njihove "časti".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike