Rusija: Švajcarska ne može da zastupa ukrajinske ili ruske interese jer više nije neutralna

11.08.2022

09:44

0

Švajcarska vlada je 3. avgusta uvela novi paket sankcija Moskvi

Rusija: Švajcarska ne može da zastupa ukrajinske ili ruske interese jer više nije neutralna
Kremlj - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Švajcarska ne može da zastupa ukrajinske interese u Rusiji i interese Moskve u Ukrajini jer više nije neutralna zemlja.

- Švajcarska je prestala da bude neutralna država i pridružila se sankcijama (protiv Rusije) - rekao je zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev.

Ukrajina i Švajcarska su prethodno završile pregovore o švajcarskom zastupanju ukrajinskih interesa u Rusiji, izjavio je šef pres službe Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Mikel Štajner za "Evropsku pravdu", preneo je Ukrinform.

- Ukrajina je zatražila od Švajcarske da bude pokrovitelj Ukrajine u Rusiji. Relevantni pregovori su završeni. Da bi mandat pokroviteljstva stupio na snagu još je potrebna saglasnost Rusije - istakao je on.

Švajcarska vlada je 3. avgusta uvela novi paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini u skladu sa najnovijim merama EU o zlatu i proizvodima od zlata, saopšteno je iz vlade te zemlje.

Kako se dodaje, najvećoj ruskoj banci Sberbanci zamrznuta je imovina i zabranjeno joj je da obezbeđuje sredstva, ekonomske resurse ili tehničke usluge.

Iz švajcarske vlade su naveli da se nove mere pre svega odnose na zabranu kupovine, uvoza ili transporta zlata i proizvoda od zlata iz Rusije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike