Moravjecki optužio EU za imperijalističko ponašanje: Stavovi Nemačke i Francuske su važniji od drugih

10.08.2022

10:41

0

Njegova partija se više puta sukobila sa Briselom

Moravjecki optužio EU za imperijalističko ponašanje: Stavovi Nemačke i Francuske su važniji od drugih
Mateuš Moravjecki - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je Evropsku uniju za imperijalističko ponašanje prema manjim članicama, u članku objavljenom na na portalu Velta.

- Politička praksa pokazala je da su stavovi Nemačke i Francuske važniji od svih ostalih. Znači, posredi je formalna demokratija i de facto oligarhija u kojoj vlast drže najjači - napisao je Moravjecki pozivajući na pristup koji se više temelji na konsenzusu. Utvrdio je da se protiv "imperijalizma EU mora boriti kao i protiv ruskog imperijalizma".

Premijer, čija se nacionalistička vlada stranke Prava i pravde (PiS) u više navrata sukobila s Briselom zbog pitanja vladavine prava, rekao je da je ukrajinska kriza skrenula pažnju na nedostatke EU.

Pixabay
 

Pozvao je na "duboku reformu koja opšte dobro i jednakost ponovo stavlja u prvi plan načela unije".

Poljska je u utorak rekla da će uzvratiti Evropskoj uniji ako joj ne isplati namenjena sredstva za oporavak od pandemije, nakon što je Brisel signalizirao da nije zadovoljan poslednjim pravosudnim reformama Varšave. 

Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Brisela i Varšave o pravosudnoj reformi za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde. 

Evropska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u junu, ali je Ursula von der Lejen rekla je da na vladavini prava treba još raditi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike