Spremanje za veliki obračun 2024. godine: Duboka država pokušava da spreči Trampovu kandidaturu jer bi on doneo mir u svetu

09.08.2022

14:00

0

Autor: Milan Ivanić

Pre samo dvadesetak dana istraživanje probajdenovskog "Njujork tajmsa" i Sijena koledža pokazalo je da Tramp ostaje prvi kandidat republikanaca za predsedničku trku

Spremanje za veliki obračun 2024. godine: Duboka država pokušava da spreči Trampovu kandidaturu jer bi on doneo mir u svetu
Tramp i Bajden - Copyright Profimedia

Agenti FBI izveli su raciju na imanju bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi i obili sef.

Kako su ranije navela dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o “mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja”.

AP Photo/Terry Renna
 

Tramp je u saopštenju naveo da je njegov divni dom Mar-a-Lago u Palm Biču pod opsadom i da ga je okupirala velika grupa agenata FBI. 

On je dodao da je sarađivao sa svim relevantnim vladinim agencijama i da "nenajavljeni upad" u njegov dom nije bio potreban niti primeren.

Ocenio je da akcija predstavlja "nedozvoljeno ponašanje tužioca" i "naooružavanje pravosudnog sistema" s ciljem da se spreči njegova ponovna kandidatura za predsednika SAD.

Podrška Bajdenu opada, a Trampu raste

I zaista, veoma je simptomatično da je upad na Trampovo imanje izveden upravo u vreme kada sadašnji predsednik Džozef Bajden beleži rekordno malu podršku građana SAD u istoriji te zemlje. Ako se zna da je Tramp već najavljivao da postoji velika mogućnost da će se ponovo kandidovati za mesto prvog čoveka SAD 2024. godine, stvari postaju još sumnjivije.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

Pre samo dvadesetak dana istraživanje probajdenovskog "Njujork tajmsa" i Sijena koledža pokazalo je da Tramp, sa podrškom od 49 odsto partijskih kolega, ostaje prvi kandidat republikanaca za predsedničku trku. Koliko je Tramp ubedljiv u odnosu na druge republikance govori to što je njegov najveći potencijalni protivnik guverner Floride Ron Desantis, koji ima tek oko 25 odsto podrške.

S druge strane, isto istraživanje pokazalo je da većina demokrata ne podržava da se Džo Bajden 2024. godine ponovo kandiduje za predsednika.

Tramp: Verujem da ću pobediti

Ubrzo posle objavljivanja ovog istraživanja, oglasio se i Tramp, koji je istakao da veruje da će pobediti ako se kandiduje na izborima 2024. godine, dodajući da je već doneo odluku o kandidaturi i da na to niko ne može uticati.

AP Photo/Chris Seward
 

On je izjavio da je odlučio da li će se kandidovati i indirektno otkrio da je jedina nedoumica u vezi s tajmingom objavljivanja takve odluke, pa ostaje pitanje da li će je saopštiti pre novembarskih izbora za Kongres ili posle njih.

- Već sam doneo odluku, ništa ne može uticati na nju. U glavi sam prelomio, već znam da li ću se kandidovati - kazao je Tramp.

Tramp na meti jer bi doneo mir

Ono što najviše boli američku duboku državu svakako je zaokret u spoljnoj politici koji Tramp najavljuje ukoliko ponovo sedne u fotelju u Beloj kući. Naime, od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, nekadašnji predsednik SAD je više puta kritikovao agresivnu ulogu Vašingtona u Ukrajini.

Printscreen / Youtube / Global News
 

Treba se samo podsetiti da, upravo za vreme Trampovog mandata, SAD nisu pokrenule nijednu vojnu operaciju u svetu, što je jedinstven slučaj od Drugog svetskog rata do danas.

Ukoliko bi uspeo da ponovo osvoji predsednički mandat, Tramp bi sigurno uložio ogromne napore da se sukob koji su izazvali NATO i SAD pritiskanjem Rusije zaustavi što je pre moguće. To svakako ne odgovara onima koji su sukob izazvali, tako da imaju razlog više da spreče Trampovu pobedu i pre samih izbora.

Spremanje velikog okršaja

Da se sprema veliki globalni okršaj između tradicionalnih i suverenističkih, s jedne, i levoliberalnih, globalističkih snaga, s druge strane, već postaje jasno. 

Pre nešto više od dva meseca mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da konzervativci u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama moraju da se bore zajedno da „oslobode" i preuzmu institucije u Vašingtonu i Briselu od liberala koji prete zapadnoj civilizaciji uoči američkih izbora 2024. godine.

Profimedia
 

- Progresivni liberali, neomarksisti ošamućeni snom na javi, ljudi koje finansira Džordž Soroš i promoteri otvorenih društava silno žele da unište zapadni način života koji i vi i mi toliko volimo - izjavio je Orban na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), najistaknutijem skupu američkih konzervativaca, koji je održan u Budimpešti.

Orban je dodao da će sledeći predsednički izbori u SAD, na kojima bi Donald Tramp mogao da se kandiduje za drugi mandat u Beloj kući, i glasanje za Evropski parlament, 2024. godinu učinili ključnom.

- Moramo da koordiniramo naše akcije, dok se suočavamo sa velikim testom, 2024. će biti odlučujuća godina - izjavio je tada Orban.

AP Photo/Chris Seward
 

Mađarski premijer je, dakle, otvoreno rekao da se sprema veliki okršaj sa dubokom državom, te da se obe sukobljene strane spremaju za bitku koja će se odigrati 2024. godine. U tom svetlu može da se gleda i upad agenata FBI na Trampovo imanje.

Slični napadi na Trampa i njegove saradnike se sigurno mogu očekivati i u budućnosti, jer će duboka država i trenutni režim u Vašingtonu učiniti sve da se nekadašnji predsednik SAD ne vrati u Belu kuću. Ipak, do izbora 2024. godine ima još dosta vremena, a zbog sumanutih poteza američke spoljne politike ekonomska situacija u ovoj zemlji biće gora iz dana u dan. Pitanje je koliko će demokrate i Bajdenova administracija moći da zamajavaju američku javnost suštinski nebitnim pričama, dok su novčanici njihovih građana sve prazniji. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike