Zašto je FBI upao u Trampovu kuću: Krive ga da je zapušavao cevi u Beloj kući i bacao dokumenta u WC šolju! To je samo deo optužbi (FOTO)

09.08.2022

08:09

0

Autor: N. Pavlović

Ne žele da se Tramp ponovo kandiduje na izborima

Zašto je FBI upao u Trampovu kuću: Krive ga da je zapušavao cevi u Beloj kući i bacao dokumenta u WC šolju! To je samo deo optužbi (FOTO)
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Andrew Harnik/Wilfredo Lee

FBI je upao na imanje Donalda Trampa u Mar-a-Lagu, na Floridi, u potrazi za poverljivim dokumentima koje je, navodno, bivši predsednik doneo iz Bele kuće nakon što mu se mandat završio, što predstavlja kršenje federalnog zakona.

Tramp je rekao da mu je kuća pod opsadom i da su mu obili i sef.

Dodao je da je sarađivao sa svim relevantnim vladinim agencijama i da "nenajavljeni upad" u njegov dom nije bio potreban niti primeren.

AP Photo/Terry Renna
 

Ocenio je da akcija predstavlja "nepravilno ponašanje tužioca" i "naooružavanje pravosudnog sistema" s ciljem da se spreči njegova ponovna kandidatura za predsednika SAD.

- Takav napad mogao bi da se dogodi samo u razorenim zemljama trećeg sveta. Nažalost, Amerika je sada postala jedna od zemalja korumpiranih na nivou koji ranije nije viđen - smatra Tramp.

Trampov sin Erik izjavio je za Foks njuz da su predmet pretrage bile kutije sa dokumentima koje je Tramp doneo iz Bele kuće i da njegov otac već mesecima sarađuje sa Nacionalnim arhivom po tom pitanju.

Trampovi rivali žele da ga spreče da se ponovo kandidatuje na izborima 2024. godine, posebno nakon niza javnih saslušanja o njegovoj ulozi u događajima koji su doveli do napada na Kapitol u januaru 2021.

AP Photo/Andrew Harnik
 

- Nikad se ovako nešto nije dogodilo predsedniku SAD - rekao je Tramp nakon racije.

Bacao dokumenta u wc šolju?

Već neko vreme se spekuliše da je Tramp svojevremeno bio krivac za zapušene cevi u Beloj kući jer je, navodno, bacao dosta dokumenata u toalet.

Portal Aksios je objavio nekoliko fotografija na kojima se vidim kako su u WC šolju bačeni papiri sa prepoznatljivim Trampovim rukopisom.

Fotografije bi mogle da budu dokaz da je prekršen Zakon o predsedničkoj evidenciji. Između ostalog, zabranjeno je iznošenje poverljivih dokumenata iz Bele kuće, a to je kažnjivo zatvorom. 

Novinarka Njujork tajmsa, Megi Haberman, u novoj knjizi navodi da su se dokumenti više puta bacali u toalet u Beloj kući, i još najmanje dvaput na putovanjima u inostranstvo.

Pixabay
 

- Da Tramp baca dokumente nije bilo poznato širom Zapadnog krila, ali su pojedini saradnici znali za tu njegovu naviku - navela je.

Bivši lider je negirao te tvrdnje i novinarku nazvao crvom.

- Morate biti prilično očajni ukoliko je deo vašeg promotivnog plana prodaja knjige na osnovu slika papira u toaletu - poručio je Trampov portparol Tejlor Budovič.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike