Odlučeno: Vanredne mere EU stupaju na snagu

08.08.2022

20:55

0

Plan za vanredne situacije važiće za sada godinu dana.

Odlučeno: Vanredne mere EU stupaju na snagu
Profimedia

Plan Evropske unije za vanredne situacije, u vezi sa mogućim prekidom isporuke ruskog gasa, stupa na snagu u utorak.

Plan za vanredne situacije Evropske unije za pripremu za mogući prekid isporuke ruskog gasa stupiće na snagu u utorak, nakon što je u ponedeljak objavljen u zvaničnom listu EU. Prema planu, zemlje članice EU treba dobrovoljno da smanje potrošnju gasa za 15 odsto od 1. avgusta do 31. marta naredne godine, u poređenju sa prosečnom potrošnjom u istom periodu u proteklih pet godina.

Podaci Evropske komisije pokazuju da je za postizanje zacrtanog cilja potrebno uštedeti ukupno 45 milijardi kubnih metara gasa.

Nemačka bi trebalo da troši oko 10 milijardi kubnih metara manje nego u prethodnom periodu. Krajnji cilj ušteda je priprema za mogući potpuni prekid isporuke ruskog gasa u zemlje EU, nakon što je Moskva poslednjih meseci znatno smanjila snabdevanje.

U slučaju većih nestašica gasa, novi plan za vanredne situacije predviđa mogućnost obavezne uštede.

Najmanje 15 država članica EU, koje čine oko 65 odsto ukupnog stanovništva bloka, moralo bi da da saglasnost za aktiviranje takve mere.

Nekoliko zemalja, uključujući Italiju i Španiju, obezbedilo je izuzeće za takvu situaciju. Plan za vanredne situacije važiće za sada godinu dana.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.hr