Farmeri prete da sruše najdugovečnijeg premijera Holandije: Ruteova popularnost opada, opozicione stranke jačaju

05.08.2022

14:37

0

Višenedeljni haos koji je nastao nakon odluke vlade da smanji zagađenja azotom za čak 95 odsto odrazio se na rejting vodeće figure u državi

Farmeri prete da sruše najdugovečnijeg premijera Holandije: Ruteova popularnost opada, opozicione stranke jačaju
mark rute copy - Copyright AP Photo/Peter Dejong/AP Photo/Gregorio Borgia

Aktuelni šef vlade Holandije Mark Rute (55) u utorak je postao premijer sa najdužim stažom u istoriji zemlje, ali nije sebi mogao da priušti da se opusti i proslavi to.

On je odlučio da se ranije, u petak, vrati sa letnje pauze zbog kraćeg sastanka sa liderima grupa poljoprivrednika, čiji gnevni protesti prete njegovoj deceniji dominacije holandskom politikom.

Čovek sa nadimkom „Teflonski Mark“ zbog svoje sposobnosti da bez posledica prebrodi nevolje suočava se sa žestokom reakcijom zbog predloženog zakona koji utiče na poljoprivrednike, koji blokiraju puteve, bacaju stajsko đubrivo i pale bale sena.

To je posljednja u nizu kriza koje su pratile njegov 12-godišnji mandat, od kojih je najistaknutiji skandal oko subvencija za brigu o deci, koji je hiljade gurnuo u siromaštvo i pokrenuo kolaps njegovog trećeg kabineta početkom 2021.

Svi dosadašnji problemi nisu uspeli da u velikoj meri utiču na njegov rejting, o čemu govori to što je posle svega došao na čelo svoje Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) desnog centra i doveo je do pobede na opštim izborima u martu 2021.

Ali sada bi sve moglo da se promeni. Protesti farmera, kao i rastuća inflacija i opšti nedostatak poverenja, doveli su do novog rekordnog najnižeg nivoa popularnosti Ruteovog VVD-a.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Mark Rute

Prema nedavnim anketama, VVD bi izgubio 13 od svoja 34 mesta na izborima ukoliko bi izbori bili održani sada.

Ostale stranke četvorostranačke vladajuće koalicije takođe imaju veliku podršku, sa sedam od 10 birača koji su rekli da su nezadovoljni kabinetom Rutea.

- Broj zagonetki na mom stolu sada je prilično veliki - rekao je Rute na konferenciji za novinare neposredno pre nego što je holandska politika ušla u letnju pauzu.

Najvažnija od tih zagonetki jeste vladin cilj da prepolovi proizvodnju azota do 2030. Cilj, osmišljen tako da bude u skladu sa pravilima EU o smanjenju zagađenja azotom, zahtevaće smanjenje emisija od čak 95 odsto u nekim provincijama, što bi potencijalno hiljade farmera ostavilo bez osnovnog izvora prihoda.

Organizacije holandskih poljoprivrednika sastaju se danas sa premijerom na nepoznatoj lokaciji, kao i sa vladinim posrednikom Johanom Remkesom, radi prve runde konsultacija. Pored Rutea, na sastanku će biti još tri ministra zadužena za pitanja azota i poljoprivrede.

AP Photo/Peter Dejong/Profimedia
 

Diskusije se uklapaju u tradiciju holandskog konsenzusom vođenog načina vođenja politike, poznatog kao polder model. Ali taj proces bi mogao biti teži u sve polarizovanjem društvu, rekao je Kutsal Jesilkagit, profesor međunarodnog upravljanja na Univerzitetu u Lajdenu.

- Vlada se bori da izađe na kraj sa radikalnijim grupama poljoprivrednika koji stoje iza mnogih protestnih akcija i koji odbijaju da razgovaraju sa kreatorima politike“, rekao je Iesilkagit. „Ova grupa ljutih farmera postala je katalizator nacionalnih i međunarodnih antidržavnih grupa, od kojih su se mnoge pojavile tokom krize sa koronavirusom - rekao je Jesilkagit, pozivajući se i na nedavne komentare francuske liderke krajnje desnice Marin Le Pen i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji su planove holandske vlade predstavili kao „klimatsku tiraniju“ koja ugnjetava vredne građane.

Istovremeno, holandska partijska politika dovodi Rutea u nezgodan položaj. Dok njegova sopstvena grupa gubi birače, relativno nova stranka Pokret poljoprivrednika-građana nalazi se na drugom mestu iza VVD-a sa oko 18 mesta. To bi bilo ogromno povečanje u odnosu na jedno mesto koje stranka trenutno ima u parlamentu.

- Političari, posebno u centru i na desnici, ne žele previše oštro da govore o postupcima farmera jer se plaše da će ih to koštati više birača - rekao je Jesilkagit.

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP, File
Mark Rute

Opadanje Ruteove popularnosti takođe je povećalo nelagodu unutar VVD-a oko njegove budućnosti. Više stranačkih insajdera poziva ga da se povuče na sledećim opštim izborima 2024.

- U našoj zemlji ima toliko problema i kriza da on više nema kredibilitet da ih sve reši - rekla je Dafne Loder, predsednica omladinskog odeljenja VVD-a, u političkom tok šou Op1 ranije ove nedelje.

Sam Rute ne misli da mu je rok trajanja pri kraju.

- Osećam da se postepeno približavam polovini puta. Ali tokom svih tih godina, nikada se nisam osećao kao da sam završio. Ni na sekund. To je najlepši posao na svetu - izjavio je on pred letnju pauzu.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti