Rusija oslobodila stratešku tačku u DNR, još tri broda sa žitom se spremaju da isplove

04.08.2022

21:03

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Rusija oslobodila stratešku tačku u DNR, još tri broda sa žitom se spremaju da isplove
Ukrajina Rusija 1 - Copyright Profimedia AP Photo/Rodrigo Abd Pixabay

U toku je 162. dan ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Ruske trupe približile su se u sredu jugoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Soledara, saopštio je prethodnog dana pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kiselev.

Ono što je takođe obeležilo jučerašnji dan je izjava generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša koji je najavio da će pokrenuti istragu kojom će se utvrditi činjenice o napadu na ukrajinski grad Olenivka na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni zatvorenici koje su, kako je rekao, držali "separatisti koje podržava Moskva".

- Rusija i Ukrajina tražile su da se sprovede istraga - rekao je Gutereš.

Šta znamo do sad?

- U toku je 162. dan specijalne operacije ruske vojske u UkrajiniSastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

23.00 Kirbi: SAD očekuju da će Rusija podmetnuti napad Ukrajincima na Olenivku

SAD očekuju da će ruski zvaničnici pokušati da podmentu ukrajinskim snagama napad na ukrajinski grad Olenivka gde su ubijeni zatvorenici koje su držale proruske snage, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Očekujemo da će ruski zvaničnici pokušati da podmetnu (napad) ukrajinskim oružanim snagama u iščekivanju novinara i potencijalnih istražitelja koji će posetiti mesto napada", rekao je Kirbi novinarima, preneo je Rojters.

AP Photo/Evan Vucci
 

 

21.55 Ruska vojska oslobodila stratešku tačku, selo Peski

Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su danas vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Kako prenosi Sputnjik, ovo selo smatra se jednim od najutvrđenijih ukrajinskih pozicija u Donbasu.

 

 

21.43  Ruska vojska oslobodila stratešku tačku, selo Peski

Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su danas vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Ovo selo smatra se jednim od najutvrđenijih ukrajinskih pozicija u Donbasu.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine povlače se s područja Avdejevke i Artjomovska odnosno Bahmuta, saopštio je zamenik načelnika Glavne operativne uprave ukrajinskog Generalštaba Aleksej Gromov.

20.56 - Akar: Postoje planovi da tri broda isplove sutra iz ukrajinskih luka

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da postoje planovi da tri broda isplove sutra iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane.

Akar je, takođe, rekao da se očekuje da će prazan brod krenuti prema Ukrajini nakon pregleda u Istanbulu.

20.11 - DNR pokrenula krivični postupak protiv pet stranih plaćenika

Tužilaštvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštilo je da je pokrenulo krivični postupak protiv pet stranih plaćenika koji su se borili u Ukrajini.

Reč je o državljanima Hrvatske, Švedske, kao i tri državljanina Velike Britanije.

- Hrvat, Šveđanin i jedan Britanac optuženi su za učešće u neprijateljstvima i pokušaj preuzimanja vlasti, a još dvojica Britanaca za pomaganje u regrutovanju plaćenika i učešće u bitkama na strani Kijeva - navelo je tužilaštvo.

Ratni zarobljenik Ejden Aslin,AP photo
 

19.20 - Kirbi: Blinken će verovatno razgovarati sa Lavrovom o Grajner

Američki državni sekretar Entoni Blinken pokušaće verovatno da razgovara sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom na marginama sastanka u Kambodži, izjavio je danas koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi nakon što je američka košarkaška zvezda Britni Grajner osuđena na devet godina zatvora.

18.05 - Bajden: Presuda Grajner neprihvatljiva, Moskva da je oslobodi

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je neprihvatljiva presuda ruskog suda američkoj košarkašici Britni Grajner na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge u Rusiji i pozvao Moskvu da je odmah oslobodi.

- Danas je američka državljanka Britni Grajner osuđena na zatvorsku kaznu koja je još jedan podsetnik na ono što je svet već znao: Rusija nepravedno zatvara Britni, naveo je Bajden.

17.44 - Grajner u Rusiji osuđena na devet godina zatvora

Ruski sud osudio je danas američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora proglasivši je krivom za posedovanje i šverc droge.

Sud je naložio i da Grajner plati novčanu kaznu u iznosu od milion rubalja odnosno 16.000 dolara.

Profimedia
 

17.43 - Kanada šalje 225 stručnjaka radi obuke ukrajinskih regruta

Kanada će poslati 225 stručnjaka u Veliku Britaniju koji će obučavati ukrajinske vojne regrute, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

Prvi stručnjaci krenuće iz Kanade 12. avgusta.

16.55 - Amnesti internešenal: Ukrajinske snage ugrožavale civile

Tokom sukoba sa ruskim snagama ukrajinska strana je uspostavljanjem baza i sistema naoružanja koje je upotrebljavala u borbama u naseljenim stambenim područjima, školama i bolnicama dovela u opasnost civile, saopštio je danas Amnesti internešenal.

Takva taktika krši međunarodno humanitarno pravo i ugrožava civile, jer civilne objekte pretvara u vojne mete.

„Dokumentovali smo slučajeve kada su ukrajinske snage dovodile civile u opasnost i kršile zakone rata dejtsvima u naseljenim područjima. To što se nalazila u odbrambenoj poziciji, ne znači da je ukrajinska vojska bila oslobođenja obaveze da poštuje međunarodno humanitarno pravo“, izjavila je Anjes Kalamar, generalni sekretar Amnesti internešenala.

15.56 - Borbe kod Donjecka

Ruska vojska je zauzela jugozapadni deo sela Peski, u toku su borbe u centru Marinke.

14.15 - Ruski tužilac traži 9,5 godina zatvora za američku košarkašicu

Presuda u slučaju zvezde WNBA Britni Griner, koja je oputežena za šverc droge u Rusiji, očekuje se u četvrtak, a ruski tužilac traži 9,5 godina zatvora, rekao je njen advokat u izjavi medijima.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

13.31 - Peskov: Krizu u Evropi izazvala agresivna politika NATO

Za trenutnu krizu u Evropi kriva je agresivna politika NATO prema Rusiji, izjavio je danas na konferenciji za medije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

13.17 - Kremlj: Dogovor o žitaricama nije „jednokratni mehanizam"

Kremlj je saopštio danas da dogovor o deblokiranju ukrajinskog izvoza žitarica iz Crnog mora nije „jednokratni mehanizam“ i da se nada da će nastaviti da funkcioniše efikasno.

- Ovo nije jednokratni mehanizam, već mehanizam koji je osmišljen da obezbedi izvoz žitarica koje su se nakupile u ovim lukama. Stoga se nadamo da će ovaj mehanizam nastaviti da funkcioniše jednako efikasno - izjavio je na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.18 - U Kirovskom okrugu Donjecka pogođen je kazneno-popravni zavod, poginuo je radnik ustanove, dva zatvorenika su ranjena, saopštio je za Sputnjik gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

11.50 - Hersonska oblast: Referendum će biti održan

Referendum u Hersonskoj oblasti održaće se uprkos pretnjama Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država i njihovim planovima da to spreče, izjavio je za Sputnjik zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Sve je to imitacija provokativnih aktivnosti. Referendum će se održati i nijedan Kuleba i drugi njihovi američki partneri neće to moći da spreče. Ovo pitanje je već rešeno... Nema sile koja može da spreči referendum i zaustavi ljude koji će izaći i glasati za ulazak u sastav Ruske Federacije - istakao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, predstavnici kijevskih vlasti svojim izjavama o Hersonskoj oblasti pokušavaju da polažu račune zapadnim pokroviteljima za novac uložen u njih i izmole nove tranše.

11.41 - U napadu na centar Donjecka poginulo petoro, među njima i majka sa detetom

Prema poslednjim podacima, u jutrošnjem napadu na Donjeck poginulo je pet osoba, a šest je ranjeno. Među stradalima je i majka sa detetom.

11.06 - Stoltenberg: Ne dozvoliti Rusiji da dobije rat u Ukrajini

Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da dobije rat u Ukrajini, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- U našem je interesu da ne uspe ova vrsta agresivne politike - rekao je Stoltenberg u Norveškoj.

AP Photo/Bernat Armangue
 

10.59 - U granatiranju pozorišta poginule dve osobe

Područje pozorišta i hotela „Donbas palas“ u centru Donjecka pogodila je granata.

Prema preliminarnim podacima, u granatiranju su poginule dve osobe, a pet je ranjeno (uključujući dva radnika hitne pomoći).

10.55 - U poslednja 24 sata u LNR ubijeno 50 pripadnika ukrajinskih oružanih formacija

U prethodna 24 časa u borbama jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike ubijeno je do 50 pripadnika ukrajinskih oružanih formacija, četiri oklopna transportera i šest specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

10.54 - Ukrajinci u 24 sata ispalili 542 granate, gađano 13 naseljenih mesta DNR

Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su 542 granate i rakete iz višecevnih raketnih sistema „Uragan“ i „Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađana su područja 13 naseljenih mesta DNR. U granatiranju su poginula dva civila, a 14 je ranjeno. Oštećeno je 47 stambenih zgrada i sedam objekata civilne infrastrukture.

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Rusije uništen je jedan tenk, dva kamiona, jedno skladište municije i ubijeno više od 30 pripadnika ukrajinskih snaga. Uništena su i četiri vatrena položaja u naselju Peski.

9.50 - Danas bez pošiljki žita iz Ukrajine

Koordinacioni centar u Istanbulu objavio je da ne očekuje da će brodovi sa žitaricama danas napustiti crnomorske luke u Ukrajini.

U ponedeljak je brod "Razoni" prevezao prvu pošiljku žitarica iz Ukrajine otkako je Rusija započela vojnu operaciju. On je stigao u Istanbul u utorak uveče, a zatim je krenuo prema luci Tripoli u Libanu.

9.34 - Granatirana zgrada Dramskog pozorišta u Donjecku

Ukrajinske snage granatirale su zgradu Dramskog pozorišta u Donjecku gde je trebalo da se održi ispraćaj poginuloj pripadnici snaga DNR Olgi Kačuri.

Zgradu su pogodile najmanje dve granate. Opraštanje od Kačure nije počelo zbog granatiranja, svi su evakuisani u skloništa.

9.19 - Uništena grupa španskih plaćenika

Artiljerijska odred savezničkih snaga Rusije i republika Donbasa uništio je grupu španskih plaćenika kod Harkova u selu Ruska Lozova, za sada nema tačnih podataka o njihovom državljanstvu, saopštio je za Sputnjik izvor iz jedne od artiljerijskih jedinica.

- U Ruskoj Lozovi je 30. jula ubijeno oko pet i ranjeno desetak plaćenika, prema našim podacima Španaca. Španski govor je detektovan radio-prisluškivanjem - rekao je sagovornik agencije.

9.00 - Zelenski traži direktan razgovor sa Sijem zbog Rusije

Ukrajina traži priliku da direktno razgovara sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom kako bi ta zemlja pomogla da se okonča sa Rusijom, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za hongkongški Saut čajna morning post.

On je pozvao Kinu da iskoristi svoj ogroman politički i ekonomski uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi, prenosi Rojters.

Profimedia
Si Đinping

- To je veoma moćna država. To je snažna ekonomija... Tako da može politički i ekonomski da utiče na Rusiju. A Kina je stalna članica Saveta bezbednosti UN - rekao je Zelenski.

7.40 - Zelenski pominjao Balkan tokom kritike globalne bezbednosti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u najnovijem video-obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i pretnje širom sveta poslednjih dana, uključujući i Balkan.

- Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i pretnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo - Balkan, pa - Tajvan, sada možda Kavkaz... Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba - naveo je Zelenski.

On je ponovo optužio Rusiju da je "potpuno ignorisala međunarodno pravo i interese čovečanstva" i ocenio da je 2014. godina bila prekretnica, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ukazao na tadašnju situaciju sa Krimom, Donbasom i oborenim malezijskim avionom i naveo da je Rusija "izbegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svetom".

AP Photo/Nariman El-Mofty, File
Vladimir Zelenski

Ocenio je da su Ukrajinci ujedinili ceo svet ne samo oko svoje borbe za slobodu, već i oko razumevanja koliko je krhka sloboda svih aroda u Evropi i drugim delovima sveta.

- Ova krhkost se može zaštiti samo zajedničkim delovanjem. Mora da postoji efikasna globalna bezbednosna arhitektura koja obezbeđuje da nijedna država više nikada ne može da pribegne teroru druge države - poručio je Zelenski.

7.30 - Senat SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Američki Senat odobrio je rezoluciju o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO, čiji je cilj da se ojača Alijansa u vreme kada traje rat u Ukrajini.

Podršku ratifikaciji dokumenata o pristupanju dve zemlje NATO dalo je 95 senatora, dok je jedan bio protiv.

Time je značajno nadmašena dvotrećinska većinu od 67 glasova potrebnih za ratifikaciju pristupnih dokumenata, prenosi Rojters.

Senatori obe partije, i demokrata i republikanaca, snažno su podržali članstvo Finske i Švedske u NATO, opisujući ih kao važne saveznike čije moderne vojske već blisko sarađuju sa NATO.

Profimedia
Senat SAD

- Ovim istorijskim glasanjem šalje se važan znak održive, dvostranačke posvećenosti SAD NATO-u i osiguravanja da je naša Alijansa spremna da odgovori na izazove današnjice i sutrašnjice - naveo je američki predsednik Džozef Bajden u saopštenju.

Jedni koji je glasao protiv bio je republikanac Džoš Holi.

Nakon što Senat odobrio protokole o pristupanju dve zemlje NATO-u, predsednik SAD treba da potpiše instrument ratifikacije sporazuma, rekao je portparol Stejt departmenta za Si-En-En.

Švedska i Finska podnele su zahteve za članstvo u NATO kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu 24. februara.

NATO je formalno pozvao dve zemlje da se pridruže savezu krajem juna, ali pristup Finske i Švedske moraju da ratifikuju parlamenti svih 30 država članica kako bi one bile zaštićene u skladu sa članom pet, odbrambenom klauzulom NATO koja podrazumeva da je napad na jednog od saveznika, napad na sve.

Proces ratifikacije mogao bi da traje do godinu dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike