Orban: Pomoći Srbiji da štiti južnu granicu od migranata

28.07.2022

17:30

0

U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu

Orban: Pomoći Srbiji da štiti južnu granicu od migranata
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Theresa Wey

Austrija i Mađarska žele da pomognu Srbiji u zaštiti njenih južnih granica od ilegalne migracije, saopštili su danas na konferenciji za novinare u Beču austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski premijer Viktor Orban.

- Mi smo vaši kapetani na mađarsko-srpskoj granici, jer ako je ne štitimo, doćiće stotine hiljade migranata kod vas. Mi bismo voleli da ne moramo to da radimo i da Srbija može sama da štititi svoju južnu granicu. U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu, kazao je Orban.

On je najavio da će biti organizovana konferencija sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih srpskih granica od ilegalne migracije.

Cilj te konferencije bio bi da se pomogne Srbiji u boljoj kontroli južne granice, a o predlozima će, kako je dodao Orban, obavestiti i Brisel.

AP Photo/Theresa Wey
 

 

Nehamer je rekao da je prihvatio predlog mađarskog kolege o održavanju zajedničke konferencije sa Srbijom kako bi se smanjio pritisak ilegalne migracije.

Podsetio je da je u Austriji značajno porastao broj tražioca azila, i da je neophodno da se u zaustavljanju ilegalne migracije mora sarađivati sa Mađarskom i Srbijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike